Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Ekologiczna produkcja mleka – jak to wygląda w praktyce?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 25.03.2019r.

Z każdym rokiem przybywa w kraju gospodarstw ekologicznych z certyfikatem. Najwięcej znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim oraz podlaskim. Od ubiegłego roku do grona takich właśnie gospodarstw dołączyło należące do Reginy i Konrada Liedmannów.

Mniej mleka, ale lepsze parametry

Ekologiczne są zarówno uprawy, jak i produkcja mleka. – Przejście na produkcję ekologiczną nie odbywa się z dnia na dzień. Jest to proces rozłożony w czasie. Z dnia na dzień możemy jedynie zadeklarować chęć przejścia poprzez złożenie wymaganych dokumentów – poinformował Konrad Liedmann.

Na uprawy polowe certyfikat dostaje się szybciej i dlatego jesteśmy obecnie w okresie przejściowym. Skąd pomysł na ekologię? W naszej opinii bardzo zintensyfikowaliśmy produkcję tak na polach, jak i w chowie zwierząt. Cały czas kupujemy wszystko to co niezbędne jest do produkcji, a zysków wcale nie przybywa. W sąsiedztwie mamy kilka gospodarstw ekologicznych i nawet takie z dwudziestoletnim stażem i jakoś funkcjonują i nie myślą o rezygnacji z ekologii. Jak widać można! – dodaje hodowca.

Obecnie stado bydła liczy 90 sztuk, w tym 40 krów dojnych w większości rasy simental mleczny.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a