Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Energia ma decydujący wpływ na rozród

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 22.11.2018r.

Krowa niedożywiona energetycznie ma na ogół kłopoty z rozrodem. Niedożywienie to wynika nie tylko z niskiej koncentracji energii w dawce pokarmowej, ale przede wszystkim ze słabego apetytu krów w okresie okołoporodowym.

Brak energii hamuje wzrost pęcherzyków jajnikowych

W wyniku ujemnego bilansu energii zmniejsza się sekrecja hormonu gonadotropowego LH, który jest niezbędny do wznowienia po porodzie aktywności jajnikowej. LH jest konieczny dla wzrostu i dojrzewania pęcherzyków jajnikowych oraz dla owulacji i sekrecji progesteronu przez jajniki. Zmniejszenie się ilości LH powoduje zatem zahamowanie wzrostu pęcherzyków i opóźnienie owulacji. Gdy zmniejsza się produkcja progesteronu, zwiększa się częstotliwość występowania cichych rui.

r e k l a m a



A co dzieje się, gdy przekarmimy krowy białkowo?

Wówczas następuje nadmierne zwiększenie koncentracji amoniaku w płynie żwacza, co prowadzi do zwiększonej zawartości amoniaku i mocznika we krwi. Przetworzenie amoniaku w mocznik w wątrobie wymaga dodatkowo wydatkowania energii, której zwykle brakuje krowom w okresie wczesnej laktacji. Żywienie dawkami zbyt bogatymi w białko, a jednocześnie zbyt ubogimi w energię dostępną dla bakterii, powoduje zwiększenie się zawartości N-mocznika w osoczu krwi. Cząsteczka ta jest wystarczająco mała i bez trudu przemieszcza się wraz z krwią do różnych części ciała, w tym organów rozrodczych.



  • Największy wpływ na wskaźniki rozrodu ma stopień pokrycia potrzeb energetycznych krów. Drugim w kolejności czynnikiem jest poziom i rodzaj białka w dawce pokarmowej

Pogorszenie wskaźników rozrodu w wyniku przekarmiania białkiem odnosi się szczególnie do krów starszych, będących w 4 i dalszych laktacjach i dotyczy przede wszystkim pogorszenia wskaźnika zapładnialności, zwiększenia średniej liczby zabiegów inseminacyjnych niezbędnych dla skutecznego pokrycia oraz długości okresu międzyciążowego.

W rozrodzie ważne są witaminy

Pamiętajmy jednak, że o ile matematyczny bilans dawki pokarmowej jest konieczny dla prawidłowego żywienia krów, to jednak nie wystarczający. Kontrola: pobrania paszy, kondycji krów, stanu odchodów, zawartości mocznika w mleku oraz pH moczu i płynu żwacza powinny stać się rutynowymi zabiegami w stadzie. W kontekście rozrodu nie można pomijać również znaczącego udziału składników mineralnych i witamin, ale – trzeba wiedzieć, że najlepszy nawet dodatek mineralno-witaminowy nie poprawi płodności krów, które są nieprawidłowo żywione energetycznie czy też białkowo.

Beata Dąbrowska
(Fot. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a