Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra – masło w dół, OMP lekko w górę

Polskie mleko Informacje rynkowe
Data publikacji 14.06.2018r.

Pierwsza czerwcowa aukcja produktów mlecznych na platformie GDT, która odbyła się 5 czerwca br., zakończyła się wynikiem ujemnym. Indeks cen w porównaniu do aukcji z 16 maja spadł o 1,3%. Wzrosła jednak ilość sprzedanych towarów.

Spadki cen cheddaru i masła

Najsilniej staniał cheddar. Jego notowania spadły o 3,6% do 3998 dolarów/t, tym samym, powrócił do ceny z początku maja. 3,5% straciło na wartości masło. Sprzedano je za 5581 dolarów/t. Jest to cena, za którą zbywano ten produkt na GDT na początku kwietnia br. oraz na początku listopada ubiegłego roku.

r e k l a m a



Zaskakujący wzrost ceny maślanki

W porównaniu do poprzedniej aukcji, o 1,7% do 6222 dolarów/t staniał także bezwodny tłuszcz mleczny. Taniej niż poprzednio sprzedano również pełne mleko w proszku. Straciło na wartości 1,1%, sprzedano je za 3205 dolarów/t. Najbardziej zaskakujący był wzrost ceny maślanki. Produkt ten zdrożał o 17,7% do 2314 dolarów/t. O 3,9% do 714 dolarów/t, w stosunku do aukcji z 16 maja br., wzrosły ceny laktozy. Tendencję wzrostową utrzymało odtłuszczone mleko. Tym razem jednak jego cena wzrosła jedynie o 0,3% do 2051 dolarów/t.

dr Magdalena Szymańska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a