StoryEditorWiadomości rynkowe

Fonterra - niewielki wzrost

27.02.2019., 14:02h
Wzrostem cen, ale niewielkim, zakończyła się 230 aukcja produktów mlecznych na GDT. 19 lutego br. indeks cen w porównaniu do aukcji z 6 lutego wzrósł o 0,9%. Obrót towarami był stosunkowo niewielki, sprzedano ich 25 324 t. Tym razem najbardziej zdrożał cheddar. Jego cena wzrosła o 2,9% do 3667 dolarów/t. 
O 2,8% drożej, czyli za 2580 dolarów/t sprzedano odtłuszczone mleko w proszku. Zarówno cheddar, jak i OMP drożeją już piątą aukcją z rzędu. Do 5740 dolarów/t, tzn. o 2,7% dolarów/t wzrosła cena kazeiny.

Masło zyskało na wartości 1,2%. Sprzedano je za średnią cenę na poziomie 4495 dolarów/t. Produkt ten drożeje sukcesywnie na GDT od początku grudnia ub.r. Nieznacznie wzrosły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz pełnego mleka w proszku.

Bezwodny tłuszcz mleczny zdrożał o 0,7% (do 5620 dolarów/t) a PMP o 0,3% do 3022 dolarów/t. Jedynym produktem, który 6 lutego staniał była laktoza, jej cena spadła o 2,9% do 998 dolarów/t.    
     
dr Magdalena Szymańska 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 05:58