StoryEditorŻywienie krów

Groźne konsekwencje nadmiernego otłuszczenia u krów mlecznych

18.09.2018., 14:09h
Nadmierne otłuszczenie krów mlecznych nadal stanowi duży problem w stadach. Najczęstszą przyczyną nadmiernej kondycji jest zwykle druga laktacja, podczas której krowy żywione są zbyt obfitą dawką pokarmową w stosunku do ilości produkowanego mleka.

Kontroluj utratę masy ciała krowy

Charakterystyczną cechą krów mlecznych jest możliwość mobilizowania tłuszczu (energii) w tkankach ciała, który może być wykorzystany w okresie niedoborów laktacyjnych. Krowy rasy hf uwalniają w wydzielanym mleku i siarze bardzo dużą ilość energii w postaci tłuszczu i laktozy. Podczas laktacji krowy tracą masę ciała na skutek uruchamiania rezerw energetycznych z odłożonego tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby utrata masy ciała mieściła się w fizjologicznych granicach.

U krów otłuszczonych dochodzi do wydłużenia ciąży

Zbyt duże otłuszczenie krów wiąże się z utratą apetytu w ostatnich dniach przed porodem, czego nie stwierdza się u zwierząt o prawidłowej kondycji ciała. Jeżeli krowa nie chce pobierać paszy w dniu poprzedzającym poród, to pewne jest, że nie będzie jeść do 21 dnia po porodzie. Udowodniono, że zwierzęta, które przed porodem są mocno otłuszczone, mają zazwyczaj wydłużoną o kilkanaście dni ciążę. To zaś prowadzi do zwiększenia masy płodu i ciężkich porodów, podczas których może dojść do różnorakich stanów zapalnych, o przebiegu ostrym lub chronicznym, które są trudne do leczenia ponieważ odporność organizmu ulega  osłabieniu.



  • Tylko w odpowiedniej kondycji krowy mają szansę na bardzo dobry apetyt  po porodzie. Sztuki otłuszczone zazwyczaj mają problem z dobrym pobraniem paszy po wycieleniu

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 01:12