r e k l a m a

Partner serwisu

Hodowcy bydła z klubu Krasula zwiedzali nowoczesną oborę w Ogródku

Polskie mleko Informacje z branży
Data publikacji 29.06.2019r.

13 czerwca br., czyli kilkanaście dni od uroczystego otwarcia nowej obory, w gospodarstwie państwa Duszaków wizytę złożyli członkowie Klubu Hodowców Bydła „Krasula”. Goście zwiedzili nowy obiekt, o którym opowiadał i na wszelkie pytanie odpowiadał Leszek Duszak.

Inwestycja na około 10 mln złotych

r e k l a m a

Jedno z pierwszych dotyczyło koszów  przedsięwzięcia. Gospodarz wyjaśniał, iż cała inwestycja będzie kosztowała około 10 mln zł. Hodowcy pytali także o to, dlaczego właściciele zdecydowali się na pełną posadzkę, a nie np. na posadzkę rusztową.

Podczas wyjazdów do obór na zachodzie Europy zaobserwowałem, że zamiast rusztów stosuje się tam pełne posadzki i zgarniacze. Dla bydła jest to na pewno lepsze rozwiązanie, ale z kolei gorsze dla hodowców. Obecnie na legowiskach zastosowaliśmy materace słomiano-wapienne, ale po uruchomieniu separatora w legowiskach będzie separat z gnojowicy tłumaczył – Leszek Duszak.

Leszek Kajda – prezes Klubu „Krasula” zapytał, jaki jest stosunek kosztów wyposażenia obory do kosztów całej inwestycji.

Dokładnie tego nie liczyłem, ale wyposażenie kosztowało około 25% całości, przy czym firma budująca i wyposażająca podzieliły się elementami wyposażenia obory. Firma budująca wzięła na siebie takie elementy jak np. separator, agregat prądotwórczy, wygrodzenia, co też zaliczamy do wyposażenia – powiedział Leszek Duszak.

Przy dojarni karuzelowej jest mniej pracy

Zapytano także, dlaczego hodowcy zdecydowali się na halę udojową, a nie na roboty, dlaczego wybrano dojarnię karuzelową, ile osób będzie obsługiwało dojarnię.

Nasza rodzina lubi mieć trochę wolnego czasu. Dój przewidziany jest przez 3 godziny rano i 3 wieczorem, a poza tym okresem nie chcemy myśleć o doju. Przy hali bok w bok dojarz musi się dużo poruszać po hali udojowej, a w karuzeli krowa trafia do człowieka, a nie odwrotnie. Tutaj dwie osoby będą pracowały na stanowisku udojowym, a jedna będzie podganiała krowy – wyjaśnił Leszek Duszak.


Członkowie Klubu „Krasula” zwiedzili nowoczesną oborę w Ogródku
  • Członkowie Klubu „Krasula” zwiedzili nowoczesną oborę w Ogródku
Zwiedzający pytali o możliwości wymiany powietrza na hali udojowej i o to, czy zastosowano w niej ogrzewanie.

Zamontowaliśmy tutaj trzy klapy wentylacyjne otwierane elektrycznie, aby wywietrzyć halę latem. Rozważaliśmy zastosowanie wentylacji nadciśnieniowej, ale koszt takiej inwestycji to dodatkowe około 100 tys. zł. Jeśli będzie potrzeba, to zamontujemy w hali taką wentylację. Na zimę przygotowaliśmy dwie nagrzewnice, aby temperatura nie spadła poniżej zera – dodał Leszek Duszak.

Krowy podzielone na 4 grupy żywieniowe

Pytania dotyczyły także żywienia bydła w nowej oborze i premiowania krów na hali udojowej.

Na hali nie będziemy podawać mieszanek treściwych. W samojezdnym wozie paszowym sporządzany będzie TMR. Zwierzęta podzielimy na 4 grupy żywieniowe i każda z nich otrzyma oddzielny miks – dodał gospodarz.

Wyjazd zorganizował Klub „Krasula” na czele z prezesem Leszkiem Kajdą, wspólnie z Tomaszem Borkowskim z firmy Nutrena. Z rolnikami przyjechał także Zenon Więk, wiceprezes SM Ryki. Firma Nutrena dla przybyłych do Ogródka rolników przygotowała wykład dotyczący możliwości ograniczenia stresu cieplnego u krów mlecznych. Podczas spotkania hodowców w Ogródku, temat ten omówił Michał Laskowski, który opowiedział także o zaletach preparatu Dairy Cooler, znajdującego się w ofercie firmy Nutrena.

Józef Nuckowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody