StoryEditorRozród krów

Jak długość zasuszenia krów wpływa na produkcję mleka

24.04.2019., 08:04h
Duża grupa hodowców uważa, że w zasuszeniu bardzo pomocne jest zapewnienie krowom niskoenergetycznej paszy, co powoduje spadek produkcji mleka. Okazuje się, że obecnie  nie zaleca się zmniejszania podaży składników pokarmowych krowom przed zasuszeniem.

Gwałtowne zasuszenie lepsze od stopniowego

Znawca tematu prof. Alex Bach z Hiszpanii, preferuje  raczej gwałtowne zasuszenie, bez względu na to ile mleka w danym momencie krowa produkuje, dlatego, że jej system odpornościowy będzie lepiej funkcjonował.

Profesor zaleca, aby  krowy, które zamierzamy zasuszać  otrzymywały 13,5% białka ogólnego, dużo witaminy E i selenu, tak by ich układ  odpornościowy dobrze działał. Wielu hodowców nie chce jednak zasuszać krów dających jeszcze np. 40 litrów mleka i wydłuża laktację, skracając zasuszenie np. do 30 dni. Taka metoda może mieć co prawda zalety ekonomiczne, bo dłużej doimy mleko, ale w opinii prof. Bacha, jeśli skracamy długość okresu zasuszenia, to działanie takie wpływa na kolejną laktację.

Zmniejszyć częstotliwość doju czy dawkę pokarmową?

Badania pokazują, że krowy z krótszym okresem zasuszenia produkują mniej mleka w następnej laktacji. I co istotne, wielkość produkcji nie była związana z ilością pobieranej paszy. Czy nie lepszym rozwiązaniem jest więc zmniejszenie częstotliwości dojów. To dobra metoda, ale nie jest tak skuteczna jak zmniejszenie dawki pokarmowej. Jeśli zmniejszymy ilość dojów z 2 do jednego, to tracimy trochę mleka, ale  dodatkowo dochodzą nam negatywne konsekwencje  takiego działania.

Zmniejszanie ilości paszy nie idzie w parze z proporcjonalnym zmniejszaniem  wielkości produkcji
  • Zmniejszanie ilości paszy nie idzie w parze z proporcjonalnym zmniejszaniem  wielkości produkcji

Zwiększając bowiem przerwy miedzy dojami, konsekwentnie prowadzimy do zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku w kolejnej laktacji.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 21:33