r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak dochodzi do rozwoju ketozy u krów?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 13.09.2019r.

Większość krów choruje na ketozę subkliniczną, która objawia się wyjątkowo wysokim poziomem ciał ketonowych, przy braku zewnętrznych objawów. Choroba pojawia się najczęściej w dwóch pierwszych miesiącach laktacji, między 5., a 60. dniem i często dotyczy najlepszych krów w stadzie.

r e k l a m a

Przyczyny ketozy są bardzo różne, jednak najpowszechniejszą z nich są zaniedbania lub niewłaściwie przeprowadzony okres przejściowy. Najważniejszą, żywieniową przyczyną powstawania ketozy jest słabe pobranie paszy w okresie okołoporodowym i niedostateczna koncentracja energii w dawce pokarmowej w tym okresie. Najczęściej obie te przyczyny występują jednocześnie. Z kolei przyczyną słabego pobrania paszy w okresie okołoporodowym jest przede wszystkim nadmierne otłuszczenie krów, inne choroby metaboliczne i infekcyjne, a także stres i nienależyty dobrostan.

Czym jest ketoza?

W dużym uproszczeniu ketozę można określić jako nienormalnie wysoki poziom związków ketonowych (czyli kwasu β-hydroksymasłowego, acetonu oraz kwasu aceto-octowego) we krwi, moczu, mleku i wydychanym powietrzu. Poziom związków ketonowych może być wysoki lub bardzo wysoki, stąd też mówimy o różnym natężeniu choroby, która często (ale nie zawsze) wiąże się z obniżeniem poziomu glukozy we krwi.

Jak dochodzi do jej rozwoju?

r e k l a m a

Zmniejszone pobranie paszy po porodzie sprawia, że w żwaczu krowy bakterie produkują mniejszą ilość kwasu propionowego. Sytuacja ta powoduje, że w wątrobie zmniejsza się ilość glukozy, niezbędnej do zachowania wszelkich procesów życiowych. W efekcie trzustka produkuje mniej insuliny, co prowadzi do uwalniania rezerw tłuszczowych ciała. Krowy gwałtownie chudną, co powoduje, że w krwiobiegu pojawia się bardzo dużo kwasów tłuszczowych, które powinny być w wątrobie zużyte jako źródło energii. Jeżeli krowa nie je, nie ma glukozy i nie mogą utleniać się wolne kwasy tłuszczowe. W organizmie zwierzęcia rozpoczynają się niekorzystne procesy. Niecałkowite spalanie kwasów tłuszczowych oraz odtwarzanie tłuszczu (na zadzie i w wątrobie) powoduje, że w krwi, mleku i wydychanym powietrzu pojawiają się ciała ketonowe. I to one właśnie są kluczowe do identyfikowania chorych krów.

Skutki subklinicznej ketozy: zmniejszona wydajność mleka, przemieszczenia trawieńca, pogorszenie wskaźników rozrodu czy zwiększone brakowanie
  • Skutki subklinicznej ketozy: zmniejszona wydajność mleka, przemieszczenia trawieńca, pogorszenie wskaźników rozrodu czy zwiększone brakowanie
Ciała ketonowe głównie powstają w wątrobie, ale część ciał ketonowych powstaje również w wymieniu. Ciała ketonowe posiadają także zwierzęta zdrowe i powstają one w nabłonku żwacza, ale jest ich tak mało, że w żaden sposób nie zagraża to zdrowiu krów. W wypadku zwierząt chorych mamy do czynienia z przemianą w wątrobie wolnych kwasów tłuszczowych do ciał ketonowych.

Czym objawia się subkliniczna ketoza?

Krowy chorujące na subkliniczną ketozę mają zwykle zmniejszony apetyt, spada ich masa ciała oraz wydajność mleka. Często stany subkliniczne trwają przez krótki okres, po czym krowy spontanicznie wracają do zdrowia. Chorobę diagnozuje się poprzez analizę krwi, a najlepszym wskaźnikiem ketozy jest kwas β-hydroksymasłowy. Jeżeli jego zawartość wynosi powyżej 1,2 Mmola/l (milimola na litr) wtedy krowy chorują na ketozę subkliniczną. Poziom powyżej 3 Mmol/l wskazuje na ketozę kliniczną

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbowska

Widziałeś już nasze video "To Was zaskoczy. Jak Artur Puzio tłumaczy jazdę po polu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody