r e k l a m a

Partner serwisu

Jak okres zasuszenia determinuje jakość siary?

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 26.03.2018r.

– Im dłuższe jest zasuszenie, tym większa jest objętość pierwszej siary, a zatem, potencjalnie jej jakość może być gorsza. I z tego właśnie powodu zasuszenie nie powinno trwać dłużej niż osiem tygodni, ale również nie krócej niż cztery – mówił dr Paweł Góra, który był jednym z prelegentów trzeciej już, międzynarodowej konferencji naukowej, która 15 marca br. odbyła się na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Tematem tegorocznej edycji było: „Jak przygotować krowę do laktacji?” i to jakże szerokie zagadnienie wybrane zostało przez uczestników ubiegłorocznej edycji. To najlepszy dowód, że ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem stanowią największe wyzwanie dla hodowców, zootechników i lekarzy weterynarii, którzy i w tym roku licznie wypełnili centrum konferencyjne krakowskiej uczelni. Organizatorzy tych cyklicznych już spotkań dbają, by poziom merytoryczny poruszanych tematów był jak najwyższy. I tak też było w tym roku, gdzie niezwykle ciekawe prelekcje mieli znani i uznani na całym świecie specjaliści: prof. Alex Bach z Hiszpanii, dr Sam Mosley z USA, prof. Michael W. Overton z USA, dr Javier Martin-Tereso z Holandii a także gospodarze konferencji prof. Zygmunt M. Kowalski i dr Paweł Górka.

r e k l a m a

Oczywiście wszystkie zagadnienia omawiane na konferencji zaprezentujemy w kolejnych artykułach. Wróćmy jednak do prezentacji dr. Pawła Górki.

Okres zasuszenia a siarogeneza


Gromadzenie immunoglobulin w gruczole mlekowym rozpoczyna się na około 4–5 tygodni przed wycieleniem, niemniej proces ten bardzo przyspiesza w ostatnich dwóch tygodniach ciąży, a w szczególności w ostatnich kilku dniach przed porodem. Przyjmuje się, że gromadzenie przeciwciał w efekcie wymaga sporo czasu, ale… Okazuje się, że proces wydzielania immunoglobulin do siary może przebiegać bardzo szybko – wyjaśniał dr Górka.

Przeprowadzono bowiem badania, w których zdajano siarę od krów na kilkadziesiąt godzin przed porodem. U niektórych zwierząt zaobserwowano podobną koncentrację immunoglobulin w siarze przed porodem, jak i po porodzie.

Siarogeneza raptownie kończy się w momencie rozpoczęcia porodu. Najprawdopodobniej – gdyż jeszcze nie wszystkie mechanizmy zostały tutaj poznane – w tym zakresie dużą rolę odgrywają kortykosteroidy, czyli najprościej mówiąc hormony wydzielane w czasie stresu, które hamują proces wytwarzania siary. A zatem, jeżeli siarogeneza jest hamowana przez hormony stresu oznacza to, że duży wpływ na jakość siary uzyskiwanej od krowy będzie miało to, jak utrzymujemy zwierzęta w okresie okołoporodowym.

Okres zasuszenie nie może być ani za krótki, ani za długi


Pomimo tego, że transport immunoglobulin do gruczołu mlekowego potencjalnie może być bardzo szybkim procesem, to jeżeli nie zastosujemy w ogóle okresu zasuszenia, przełoży się to na mniejszą koncentrację immunoglobulin w siarze uzyskiwanej od krów. Jeśli jednak skrócimy okres zasuszenia do 30 dni, to nie ma to już większego znaczenia dla zawartości immunoglobulin. Nie wiemy jednak jak najkrótszy może być ten okres, jednak przyjmuje się, że z punktu widzenia zawartości przeciwciał w siarze, okres zasuszenia nie powinien być krótszy niż 4 tygodnie lub standardowe 60 dni. Z drugiej jednak strony, dłuższy okres zasuszenia nie poprawia jakości siary. Co więcej, badania pokazały, że cielęta urodzone od krów, które miały dłuższy okres zasuszenia niż 60 dni, miały większe prawdopodobieństwo niedoboru odporności biernej – tłumaczył dr Paweł Górka.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody