Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak prawidłowo odpajać cielęta siarą?

Polskie mleko Cielęta
Data publikacji 10.04.2019r.

Zdaniem prof. dr. inż. Marcina Gołębiewskiego z SGGW w Warszawie, najważniejszym etapem w odchowie cieląt jest odpajanie ich siarą. Praktyczne wskazówki dotyczące tego właśnie etapu odchowu, zaprezentowane zostały podczas szkolenia dla hodowców bydła w Miętnem.

Każda godzina przy podawaniu siary jest na wagę złota

r e k l a m a

Prof. Gołębiewski zaznaczył, że cielęta pozostawione przy krowie nie zawsze pobierają siarę w dostatecznej ilości, natomiast podając ją samemu, można robić to w niewłaściwy sposób.

Siara nie zawsze zapewnia odporność cieląt. Mówiąc o właściwym terminie jej podania trzeba pamiętać, że siara powinna trafić do trawieńca cielęcia w ciągu 6 godzin od urodzenia. Przy wycieleniach nocnych, nie można odłożyć podania pierwszej porcji siary do rana. Za odporność cielęcia odpowiadają białka. W przewodzie pokarmowym nowo narodzonego zwierzęcia nie ma jeszcze enzymów, które „tną” białka na mniejsze fragmenty, dlatego w niezmienionej formie przenikają one do krwiobiegu pełniąc funkcje odpornościowe. Z każdą godziną życia cielęcia jego układ pokarmowy generuje substancje, które zaczynają białka trawić. Traci ono wtedy swoje funkcje odpornościowe i przechodzi do organizmu cielęcia jako budulec. W związku z tym, każda godzina przy podawaniu siary jest na wagę złota – powiedział prof. Marcin Gołębiewski, podkreślając także, jak bardzo ważna jest jakość siary.

Czym jest efekt rozwodnienia siary?

Potwierdzono, że dobrej jakości siara pochodzi od krów, które produkują jej łącznie mniej niż 9 kg. U sztuk wydajniejszych następuje tzw. efekt rozwodnienia siary – powiedział prelegent. – Dobra siara zawiera powyżej 80 g/l immunoglobuliny i należy jej podać 8 do 10% masy cielęcia, przy czym istotna jest także czystość siary, w której nie powinno być więcej niż 100 tys. bakterii w mililitrze.

Zebrani w Miętnem hodowcy pytali więc jak polepszyć jakość siary.

Prowadziliśmy doświadczenie, w którym przez trzy tygodnie przed spodziewanym porodem podawaliśmy siemię lniane. Poprawiliśmy w ten sposób jakość siary, ale jest to droga metoda. Można zwrócić uwagę na rasę i linię krów. Niektóre dają siarę gorszą, zbliżoną do mleka, a inne produkują jej mniej, ale lepszej jakości. Selekcjonując bydło pozostawiałbym te sztuki, które dają dobrą siarę, gdy również od jej jakości zależy czy odchowamy dobrą jałówkę – powiedział wykładowca.

Siary nie można podać zbyt szybko

Prof. Marcin Gołębiewski zwrócił uwagę, że ważne jest, aby cielęta nie były pojone zbyt szybko. Szczególne znaczenie ma to przy grupowym utrzymaniu cieląt. Prelegent zwrócił przy tym uwagę na znaczenie śliny podczas ssania u cieląt.


fot. Pixabay
Cielę po napojeniu powinno być na tyle zmęczone, aby się położyć. Jeśli pobierze pokarm bardzo szybko, to nie zaspokoi odruchu ssania i obsysa inne cielęta. Krowa oddaje oksytocynę od 6 do 9 minut i teoretycznie mniej więcej tyle czasu cielę powinno ssać krowę. Nie próbujmy więc w 30 sekund napoić cielęcia. Przy wydłużonym czasie odpajania pobiera ono dużo mniejsze porcje, wytwarza dużo śliny, co sprzyja tworzeniu się skrzepu kazeinowego. Ślina wpływa na efektywniejsze wykorzystanie laktozy i ma właściwości antybakteryjne. Jeśli siara jest porażona bakteriami, to ślina w dużej ilości zawiera substancje antybakteryjne, unieszkodliwia część tych bakterii, co zmniejsza ryzyko przedostania się ich do przewodu pokarmowego. W związku z tym znaczenie ma nawet rodzaj stosowanego do odpajania smoczka. Smoczki wolnossące sprawiają, że cielę pije wolniej, produkując przy tym więcej śliny – stwierdził Marcin Gołębiewski.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a