Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować TMR o odpowiedniej wilgotności?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 06.09.2018r.

Wilgotność dawki wpływa między innymi na jakość procesów fermentacyjnych w żwaczu oraz intensywność ślinienia się. Im bardziej wilgotna jest pasza, tym mniej produkowane jest śliny, która jest naturalnym buforem odczynu żwacza.

Co zrobić, gdy TMR jest zbyt mokry?

r e k l a m a

Optymalny TMR powinien zawierać od 40 do 50% suchej masy. Gdy zawartość suchej masy jest niższa niż 40% musimy wówczas wspomagać się paszami suchymi. Dobrym dodatkiem są suche wysłodki, które dodane do TMR-u bardzo odciągają wilgoć z miksu, a dochodząc do żwacza wspomagają przeżuwanie. Doskonałym dodatkiem jest również sieczka ze słomy. Bardzo dobrze odciąga wodę z miksu suche młóto. Jego dodatek sprawia, że TMR jest bardziej skoncentrowany i w efekcie krowy pobierają więcej suchej masy.

Jeśli TMR jest zbyt suchy

A co w sytuacji, gdy nasz TMR jest zbyt suchy (powyżej 55% suchej masy)? W suchej mieszaninie bardzo często dochodzi do osypywania się paszy treściwej, co powoduje, że krowy sortują paszę, a wybierając najlepsze kęsy, mają później problemy metaboliczne. Najprostszym i najtańszym zarazem ratunkiem w sytuacji zbyt suchego TMR-u jest dodatek wody. Bez żadnych obaw możemy stosować nawet 4 litry wody na sztukę (przy bardzo suchym TMR-erze), ale… Warunkiem bezpiecznego stosowania wody jest, by mieszanina nie leżała na stole paszowym np. dwa dni.

Suchą masę TMR-u możemy obniżyć również poprzez dodanie do miksu podprasowanych wysłodków czy też młóta. Przy dobrym ułożeniu dawki, możemy dodać nawet 7 kg młóta, oszczędzając przy tym około 0,7 kg soi z dawki pokarmowej, bez uszczerbku dla wydajności. Nadal, mało jeszcze docenianym w polskich oborach dodatkiem jest melasa, która nie tylko obniża zawartość suchej masy, ale jednocześnie doskonale poprawia smakowitość dawki.


Fot. Archiwum

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a