Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak unikać zasadowicy?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 04.04.2019r.

Zasadowica żwacza jest schorzeniem coraz częściej występującym w stadach. To stan, w którym pH żwacza wzrasta powyżej 7,0. Jak możemy temu przeciwdziałać ?

Zasadowica jest wynikiem błędów żywieniowych

r e k l a m a

Z uwagi na fakt, że zasadowicę żwacza wywołują błędy żywieniowe, zapobieganie chorobie polega przede wszystkim na przestrzeganiu zasad właściwego żywienia.

Warto wiedzieć – a już szczególnie w okresie wiosennym – że młoda trawa (zwłaszcza z udziałem roślin motylkowych) zawiera dużo białka ulegającego rozkładowi w żwaczu i związków azotowych niebiałkowych. W takich warunkach, w żwaczu gromadzą się duże ilości amoniaku, który szkodzi i zmienia jego pH. Przypadkiem wyjątkowym związanym z wystąpieniem zasadowicy żwacza jest skarmianie zielonek intensywnie nawożonych azotem lub gnojowicą.

Pamiętajmy, by również unikać skarmiania dużych ilości wysokobiałkowych pasz treściwych: śruty sojowej i rzepakowej, bogatych w białko mieszanek treściwych i koncentratów. Całkowite białko ogólne dawki pokarmowej nie powinno przekraczać 18% suchej masy. Zasadowicy sprzyja także nieumiejętne stosowanie w żywieniu: mocznika, amoniakowanych wysłodków buraczanych czy mocznikowanej melasy. Jeżeli koncentracja białka ogólnego w dawce pokarmowej przekracza 13%, to należy zdecydowanie ograniczyć stosowanie mocznika.

Jak leczyć zasadowicę żwacza?

Jeżeli już w stadzie zdiagnozowana zostanie zasadowica żwacza, można zastosować zabiegi, które stosunkowo szybko poprawią stan zdrowia chorych krów. Można więc wykonać wlewki dożwaczowe 1–3% wodnego roztworu kwasu octowego, w ilości 10–15 litrów lub 50–70 ml kwasu mlekowego rozpuszczonego w 5–10 litrach wody. Dobry efekt wspomagający przynosi także podanie substancji energetycznych oraz preparatów zawierających Ca i Mg. Zalecane jest także zastosowanie antybiotyków w celu zabicia mikroflory gnilnej.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a