r e k l a m a

Partner serwisu

Jak uniknąć chorób metabolicznych u krów w okreesie zasuszenia?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 19.08.2020r.

Według Williama Woodleya – kanadyjskiego doradcy i konsultanta żywieniowego, zwiększenie pobrania suchej masy w okresie zasuszenia minimalizuje ryzyko występowania wielu problemów metabolicznych.

r e k l a m a

Większe pobranie suchej masy – mniej problemów ze zdrowiem krów?

William Woodley to uznany i częsty prelegent konferencji oraz szkoleń dla hodowców bydła mlecznego w Polsce. Uważa on, że niska rozrodczość krów kojarzona jest powszechnie z wysokim, ujemnym bilansem energii, tymczasem nie energia i białko jest w tej kwestii najważniejsze, a pobranie suchej masy.

Z kolei o tym, jakie będzie pobranie suchej masy we wczesnej laktacji, decyduje wiele czynników, wśród których kluczowymi są: zaburzenia metaboliczne (ketoza, występowanie SARA u krów świeżo wycielonych), nadmierna gęstość obsady oraz sukces okresu przejściowego zasuszenia.

I właśnie okres przejściowy jest zdaniem Williama Woodleya najbardziej newralgicznym okresem, w którym praktycznie wszystko może się wydarzyć. W tym czasie następuje bowiem spadek funkcji odpornościowych organizmu, zmniejszenie pobrania suchej masy, wzrost ilości wolnych kwasów tłuszczowych i β-hydroksymaślanu.

Kluczowe zadania hodowcy w okresie przejściowym krów

r e k l a m a

William Woodley przekonuje, że jeżeli zwiększymy pobranie suchej masy w okresie zasuszenia, to po wycieleniu możemy uniknąć wielu problemów metabolicznych. A zatem zachowanie zdrowego – czyli kontrolowanego pod względem zawartości energii – pobrania suchej masy w okresie zasuszenia, zachęcanie krów po wycieleniu do jej pobrania oraz opracowanie „łagodnego” przejścia z końcowej fazy zasuszenia do okresu tuż po wycieleniu – to kluczowe dla hodowcy zadania w tym okresie fizjologicznym.

Jaka powinna być dawka pokarmowa dla krowy zasuszonej?

Dawka pokarmowa krowy zasuszonej i dawka krowy w laktacji znacznie się od siebie różnią. Warto jednak dołożyć starań, by wyglądały podobnie, a jednym z elementów odgrywających w tej kwestii bardzo ważną rolę jest wielkość cząsteczek paszy. Dawka dla krowy zasuszonej zawiera „na papierze” dużo błonnika, ale powinna wyglądać jak TMR dla krowy mlecznej. Okazuje się bowiem, że zmniejszenie wielkości cząstek składników szorstkich, takich jak słoma czy siano, zwiększa szybkość przechodzenia treści pokarmowej, co powoduje większe pobranie suchej masy.


Jeżeli  zwiększymy pobranie suchej masy w okresie zasuszenia, to po wycieleniu możemy uniknąć wielu problemów metabolicznych. Im łagodniej przejdziemy z dawki pokarmowej okresu zasuszenia do dawki krowy mlecznej, tym lepiej
  • Jeżeli  zwiększymy pobranie suchej masy w okresie zasuszenia, to po wycieleniu możemy uniknąć wielu problemów metabolicznych. Im łagodniej przejdziemy z dawki pokarmowej okresu zasuszenia do dawki krowy mlecznej, tym lepiej
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody