Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak wilgotny powinien byc TMR?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 07.07.2018r.

Kiszone wysłodki buraczane nazywana są przez wielu żywieniowców lepiszczem, gdyż w wozie paszowym oklejają się paszami treściwymi i zabezpieczają przed wybieraniem i częściowym sortowaniem najsmaczniejszych kąsków z TMR-u, co w konsekwencji może doprowadzić do kwasicy żwacza.

Krowy wolą wilgotniejszy TMR

Wysłodki podnoszą również wilgotność TMR-u, podkreślają jego smak, szczególnie przy suchych kiszonkach z traw i kukurydzy. To przekłada się również na mleko w zbiorniku, bo przecież krowy chętniej jedzą wilgotniejszy TMR (40–45% SM). Jeśli nie mamy wysłodków, a TMR jest zbyt suchy, to można dolać wody przy mieszaniu w wozie – najlepiej 30–50 litrów wody na 1 tonę TMR-u. Potem dobrze jest sprawdzić suchą masę w mikrofalówce.

r e k l a m a



Obserwuj jak jedzą

Pamiętajmy, że duże dawki pasz treściwych przy suchych objętościówkach, to poważny problem w zmiksowanej dawce prowadzący do sortowania pasz przez krowy. Trzeba więc uważnie obserwować jak zwierzęta pobierają paszę. Czy przebierają czy jedzą pełnym pyskiem? To wybieranie paszy z TMR-u przybiera formy przerzucania, rozdmuchiwania suchego miksu, a następnie obklejania językiem paszy treściwej. Sprzyjają dzisiaj temu gładkie, wykafelkowane stoły paszowe. Dodatkowo podgarnianie TMR-u, które przecież jest potrzebne kilka razy na dobę, powoduje jego przesuszanie (szczególnie latem) i krowy znowu mogą w nim przebierać.




Jeśli nie wysłodki to młóto

Mówiąc o wilgotności TMR-u trzeba wspomnieć również o młócie, które spełnia podobną rolę, jak wysłodki i jest dodatkowo źródłem sporej dawki białka.

Coraz rzadziej mamy do czynienia ze zbyt wilgotnymi dawkmi TMR (30–35% SM). Gdy jednak mamy zbyt mokrą paszę w gospodarstwie, trzeba koniecznie dodać do TMR-u coś suchego. W takim przypadku ratujemy się suchymi wysłodkami, sianem, otrębami bądź drobno posiekaną słomą. Te dodatki „odciągają” wodę z TMR-u i powodują, że jest bardziej skoncentrowany – w efekcie zwierzęta pobierają więcej kg suchej masy. Poza tym wzrastają parametry mleka i wskaźniki zdrowotne stada. Utrzymanie odpowiedniej wilgotności TMR-u udaje się tylko przy obserwacji stołu paszowego – praktycznie od wysypania paszy do zgarniania niedojadów.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a