r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak zapobiegać hipokalcemii u krów?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 17.02.2019r.

Większość chorób metabolicznych krów wynika z błędów w żywieniu energetyczno-białkowym, a przede wszystkim w nieprawidłowej ilości i jakości węglowodanów strukturalnych i skrobi.

r e k l a m a

Skąd bierze się hipokalcemia u krów mlecznych?

Pierwsze miejsce wśród przyczyn hipokalcemii zajmuje nieprawidłowe żywienie mineralne w okresie zasuszenia, przede wszystkim w okresie przejściowym przed wycieleniem. Utrzymanie dużej koncentracji wapnia we krwi krów po wycieleniu, oprócz ograniczenia ujemnego bilansu energii – w opinii prof. dr hab. Włodzimierza Nowaka – zalicza się do podstawowych priorytetów żywienia wysoko wydajnych krów, w okresie przejściowym.

Duże zagrożenie hipokalcemią

Badania wykonane w Katedrze Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że u ponad 55% krów wieloródek i 15% pierwiastek koncentracja wapnia we krwi, w pierwszej dobie po wycieleniu była niższa od rekomendowanej, co potwierdziło zaskakująco dużą skalę zagrożenia hipokalcemią. Warto dodać, że przypadków porażenia poporodowego w analizowanych stadach było mniej niż 3%.

Jakie są konsekwencje obniżonego poziomu wapnia?

Subkliniczna postać hipokalcemii może być pośrednią przyczyną pogorszenia wskaźników płodności. Jest także bramą ułatwiającą transfer czynników chorobotwórczych. Należy podkreślić, że znacząco zwiększa również ryzyko wystąpienia przemieszczenia trawieńca ograniczając ruchliwość żwacza i trawieńca. Hipokalcemia zmniejsza pobudliwość nerwową oraz kurczliwość wielu mięśni, opóźnia inwolucję macicy, i zwiększa prawdopodobieństwo mastitis przez pogorszenie kurczliwości zwieracza strzyku. Negatywnym efektem towarzyszącym obniżeniu poziomu wapnia we krwi jest zmniejszenie pobrania suchej masy dawki pokarmowej, co może dodatkowo pogłębiać ujemny bilans energii w pierwszych tygodniach laktacji.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody