Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zminimalizować negatywne skutki stresu cieplnego u krów?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.06.2019r.

Wcześniej czy później musiały nadejść. I chociaż w tym roku nieco później, to problemy z nimi związane zawsze są tak samo trudne. Piszemy tu o upałach, które już dają się we znaki krowom i hodowcom, którzy dwoją się i troją, by zminimalizować ujemne skutki stresu cieplnego u zwierząt.

Podczas upałów zmniejsza się pobranie paszy

r e k l a m a

Jednym z pierwszych skutków wysokich temperatur jest zredukowanie pobrania paszy, co oznacza, że krowy pobierają mniej białka, energii, witamin i minerałów. Z tego też powodu największym wyzwaniem dla hodowców w tym okresie powinno być zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta.

Stres cieplny sprawia, że krowy chudną

Spadek pobrania suchej masy podczas wysokich temperatur może wynieść nawet 25%. Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy. Jednym słowem chudną. Zwierzęta muszą bowiem wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza. W badaniach wykazano, że krowy mleczne przy temperaturze powietrza 5°C pobierały około 3 kg wody na 1 kg suchej masy, natomiast przy 32°C spożycie wody wzrosło do 8 kg na 1kg s.m.

Im cieplej, tym mniej tłuszczu w mleku

Warto również wiedzieć, że strawność paszy jest dodatnio skorelowana z temperaturą otoczenia i wilgotnością. Wraz ze wzrostem temperatury powietrza następuje wzrost strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy spadek pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego, z powodu rozszerzania się obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza, w konsekwencji czego słabo strawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez krowy.

Pamiętajmy, że dodatkowemu przesuszeniu podlega TMR zadany na stół paszowy, nad którym zamontowane są mechaniczne wentylatory. Ratunkiem przed przesuszeniem może być dodatek (bezpośrednio do paszowozu) wody w ilości 60 do 100 litrów na tonę paszy
  • Pamiętajmy, że dodatkowemu przesuszeniu podlega TMR zadany na stół paszowy, nad którym zamontowane są mechaniczne wentylatory. Ratunkiem przed przesuszeniem może być dodatek (bezpośrednio do paszowozu) wody w ilości 60 do 100 litrów na tonę paszy
W ich organizmie zachodzą również zmiany w poziomie lotnych kwasów tłuszczowych. W efekcie stresu termicznego następuje wzrost stężenia kwasu propionowego, przy jednoczesnym obniżeniu się ilości kwasu octowego. Wzrost kwasu propionowego we krwi jest związany ze spadkiem zawartości tłuszczu w mleku.

Żywieniem można obniżyć negatywne skutki stresu cieplnego u krów

W zminimalizowaniu negatywnych skutków stresu termicznego ogromne znaczenie ma właściwe żywienie krów. Bardzo pomocna jest tutaj dawka paszowa o wysokim poziomie paszy treściwej i niskiej zawartości włókna, ponieważ energia metaboliczna z paszy treściwej jest wykorzystywana bardziej efektywnie, niż dawka o wysokiej zawartości zielonki pastwiskowej. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości pasz treściwych mogą bardzo szybko prowadzić do obniżenia pH.


Wentylatory i zraszacze to już praktycznie standard nie tylko w nowo budowanych oborach
  • Wentylatory i zraszacze to już praktycznie standard nie tylko w nowo budowanych oborach
Latem, dużym problemem jest również przesuszanie TMR-u, który może zawierać nawet powyżej 50% suchej masy

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a