r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak znacznie zmniejszyć straty podczas produkcji kiszonek?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 05.01.2018r.

– Producenci kiszonek na całym świecie borykają się z takimi samymi problemami. Wszędzie występują pleśnie i drożdże, wszędzie powstają straty suchej masy i wszędzie też spotykamy się z niewłaściwym zarządzaniem silosem czy pryzmą. Ale podejmując konkretne działania, te niekorzystne zjawiska możemy praktycznie całkowicie wyeliminować – twierdzi Luis Queiros z Lallemand Animal Nutrition, który podczas ubiegłorocznej konferencji w Licheniu starał się przekazać szereg cennych wskazówek.

r e k l a m a

Straty można całkowicie wyeliminować


Musimy pamiętać, że jakość kiszonek na pryzmie to nic innego jak nasze mleko. Straty w ilości i jakości kiszonek oznaczają zatem spadek produkcji mleka. Czy możemy całkowicie wyeliminować straty w kiszonkach? Jak najbardziej, a najskuteczniejszym na to sposobem jest właściwe zarządzanie procesem kiszenia, który decyduje o finalnej jakości kiszonki. Szczególną uwagę należy zwrócić na kluczowe kwestie, takie jak szybkość okrycia silosu, ubicie, szczelność i zastosowanie zakiszaczy – przekonywał Luis Queiros

Świeża zielonka zawiera od miliona do 1 miliarda drobnoustrojów na gram suchej masy. Wiele z tych drobnoustrojów – niestety – może obniżać wartość pokarmową kiszonki (białko i energię) lub poprzez wytwarzane toksyny stanowić zagrożenie. Większość z tych niepożądanych drobnoustrojów ginie lub jest unieszkodliwiana przy niskim pH. Dlatego też w celu uzyskania dobrej jakości kiszonki, zakwaszenie powinno być jak najszybsze, a końcowe pH musi być niskie, zależnie od poziomu suchej masy. Przypomnijmy, że proces silosowania składa się z 4 etapów:

  • 1 etap – tlenowy, trwa kilka godzin i w tym czasie poziom tlenu w pryzmie spada przy pH 6,0–6,5. Enzymy nadal są aktywne.

  • 2 etap – fermentacja, która rozpoczyna się wtedy, gdy w pryzmie lub silosie nie ma już tlenu. Proces ten może trwać kilka tygodni, w kiszonce dominuje kwas mlekowy, zawartość cukrów i kwasu octowego spada a pH spada do 3,7–5,0.

  • 3 etap – proces stabilizacji. O ile silos jest szczelny, zmiany w kiszonce są niewielkie. Liczba drobnoustrojów stopniowo spada, jednak niektóre nadal pozostają aktywne np. L. Buchnerii.

  • 4 etap – wybieranie. Gdy wybieramy pasze z silosu, w wyniku dostępu powietrza następuje degradacja tlenowa. Drożdże niszczą kwasy konserwujące kiszonkę, a pH rośnie. W tym czasie nastąpić może również degradacja wtórna, np. przez bakterie.



  • Ubytek suchej masy i mikotoksyny pochodzące z drożdży i pleśni mogą  wystąpić nawet do głębokości 1 metra pod warstwą degradacyjną


Kiszonka musi być dobrze ubita

r e k l a m a


Do trzech najważniejszych zasad uzyskania dobrej kiszonki należą: ubijanie, ubijanie i jeszcze raz ubijanie. Jeśli dobrze nie zagęścimy pryzmy, to możemy zapomnieć o dobrej kiszonce, nawet przy zastosowaniu inokulantów – podkreślał Luis Queiros.



  • – Zarządzanie procesem kiszenia determinuje jakość kiszonki – przekonywał Luis Queiros z Lallemand Animal Nutrition


 – Zagęszczać możemy jak chcemy, ale... zagęszczać trzeba dobrze. Od tego bowiem zależy co będzie działo się w silosie. Najważniejsze przy tym są dwie zasady: grubość poszczególnych warstw. Nigdy nie powinno ubijać się warstw grubszych niż 20 cm. Dlaczego? Bo jeśli nie mamy wystarczająco cienkiej warstwy, nie ubijemy jej dobrze. Przy prawidłowym zagęszczeniu kiszonki w jej 1 m3 powinno być 220 kg. Gdy gęstość kiszonki jest za mała, etap tlenowy jest wydłużony. Wówczas fermentacja jest wolniejsza, zwiększa się ubytek suchej masy, zwiększa degradacja tlenowa oraz spada wartość pokarmowa paszy.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody