r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak żywić, by nie zatuczyć krowy?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 02.01.2018r.

W obiektach bezuwięziowych, gdzie stado laktacyjne zwykle podzielone jest na grupy technologiczne, bardzo często zdarza się, że ilość grup jest zdecydowanie za mała. Oznacza to, że sztuki, które dają np. 20 litrów mleka dziennie otrzymują taki sam TMR, jak krowy dające 35 litrów mleka.

r e k l a m a

Jest to oczywiście bardzo duży błąd, bo sztuki mniej wydajne są wówczas w za dobrej kondycji. Krowy są wtedy zatuczone i mają problemy metaboliczne. Do strat wynikających z zatuczenia doliczyć trzeba także koszty ponoszone na najdroższy komponent mieszaniny TMR, czyli na pasze treściwe.



  • Szacuje się, że każde dodatkowe 50 kg masy ciała krowy  przy wycieleniu obniża jej produkcyjność w ciągu całej laktacji przeciętnie o 500–750 kg mleka. Z kolei nagła utrata 1 kg rezerw tłuszczu z „grzbietu” krowy w okresie okołowycieleniowym  to o ok. 7–10 kg mniej mleka dziennie.

Czym zastąpić treściwą?


Wielu hodowcom nasunie się więc pytanie, jak żywić krowy bez paszy treściwej? Otóż pasze te zastąpić można na przykład suszonym ziarnem kukurydzy, które ma zupełnie inny rozkład w żwaczu. Pod względem kosztów nie uzyskamy tutaj oszczędności, ale korzyści ze stosowania suszonego ziarna są zdecydowanie większe. Warto również wprowadzić do dawki więcej pasz słomiastych, tak by znacząco poprawić trawienie żwaczowe i zwiększyć pobranie suchej masy. Dodatek słomy do dawki skutkuje między innymi większą ilością mleka, stabilizacją tłuszczu, a także mniejszą ilością stanów kwasicowych w stadzie.



  • Dla krów nadmiernie otłuszczonych zaleca się podawanie niacyny od 10. dnia przed porodem do 100. dnia po porodzie, w ilości 6–12 g dziennie. Glikol propylenowy podajemy przez ostatnie 2–3 tygodnie ciąży i do 20–30 dni po porodzie w ilości 200–500 g glikolu na sztukę dziennie


Dodatkową zaletą skarmiania słomy jest fakt, że na skutek drażnienia ślinianek przez słomę krowa będzie wydzielała około 120 litrów śliny na dobę, a to oznacza, że w tych 120 litrach śliny będzie około 2 kg węglanu sodu. Nie trzeba będzie więc kupować i stosować kwaśnego węglanu sodu bo zostanie on wytworzony przez organizm.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody