r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie musi być pH płynu żwacza i jak jego wahania wpływają na produkcję mleka?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 11.03.2019r.

Odczyn pH płynu żwacza jest jednym z podstawowych wskaźników przebiegu procesów fermentacyjnych w żwaczu. Wartości optymalne pH żwacza wynoszące 6,2–6,8 gwarantują maksymalną syntezę białka mikrobiologicznego oraz dużą aktywność celulolityczną.  Wszelkie zmiany pH płynu żwaczowego ograniczają aktywność enzymatyczną mikroorganizmów bytujących w żwaczu.

Niebezpieczny spadek pH w żwaczu

r e k l a m a

Bakterie, które rozkładają skrobię i inne cukry mogą funkcjonować w niższym pH (5,5–6,2), natomiast bakterie fermentacji mlekowej funkcjonują zazwyczaj przy pH treści żwacza 5,8 i poniżej.  Wszyscy hodowcy dobrze wiedzą, że szczególnie niebezpieczne jest zakwaszenie żwacza, czyli obniżenie jego pH poniżej 6,0. Wstrzymana jest wówczas aktywność bakterii celulolitycznych oraz zmniejszona strawność pasz objętościowych.

Co powoduje zakwaszenie żwacza?

Podstawowymi składnikami dawki pokarmowej powodującymi zakwaszenie żwacza są młode, intensywnie rosnące zielonki, liście, wysłodki, wywar gorzelniany, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki, melasa, odpadki browarniane, śruty zbożowe. Pobranie łatwo fermentujących węglowodanów powoduje wzrost ilości bakterii oraz produkcji dużej ilości lotnych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do obniżenia pH żwacza i zahamowania rozwoju bakterii rozkradających celulozę. Odczyn pH poniżej 5,2 praktycznie usuwa ze żwacza wszystkie bakterie celulolityczne. Poniżej pH 4,7 rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, produkujące coraz większe jego ilości, a w nadmiarze prowadzą do unieruchomienia motoryki żwacza, wyginięcia mikroflory i zaprzestania procesów fermentacyjnych.

Efektem produkcyjnym obniżenia pH  żwacza jest:
  1. spadek produkcji mleka,
  2. obniżenie zawartości tłuszczu w mleku,
  3. pogorszenie parametrów rozrodu,
  4. pogorszenie zdrowotności racic,
  5. czy też podwyższenie zawartości komórek somatycznych w mleku.

Nadmiernie niskie pH żwacza prowadzi do zmniejszenia lub utraty apetytu, pogorszenia kondycji zwierząt, biegunek, owrzodzeń kończyn lub ochwatu. Obniżeniu pH najskuteczniej  zapobiega dodawany  do dawek pokarmowych dla krów wysoko wydajnych kwaśny węglan sodu.

Obniżenie pH o 0,1 jednostki poniżej wartości 6,2 zmniejsza strawność celulozy i ligniny w żwaczu aż o 3,6%
  • Obniżenie pH o 0,1 jednostki poniżej wartości 6,2 zmniejsza strawność celulozy i ligniny w żwaczu aż o 3,6%


Gdy pH ulega żwacza podwyższeniu

Zmiany pH w kierunku zasadowym powstają  w wyniku powstania nadmiernych ilości amoniaku. Te zaś wywołane są nadmierną ilością białka ogólnego w suchej masie dawki. Wpływa to pośrednio na wzrost syntezy mocznika w wątrobie oraz zwiększenie koncentracji tego składnika we krwi i w mleku krów. Przy stosowaniu zbilansowanej dawki, bakterie doskonale sobie radzą z wykorzystaniem prostych związków azotowych nie białkowych m.in. azotu amoniakalnego, który stanowi substrat do syntezy białka mikrobiologicznego. Dla zapewnienia prawidłowego wykorzystania amoniaku niezbędna jest podaż w dawce łatwo dostępnej energii. Pamiętajmy, że właściwa struktura dawki pokarmowej zapewnia dużą produkcję śliny, a ta z kolei gwarantuje stabilizację fermentacji w żwaczu, właściwe pH i dużą syntezę białka mikrobiologicznego.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody