Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie parametry paszy warto poznać przed skarmianiem?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 31.07.2018r.

O ile łatwo jest ocenić, ile paszy objętościowej udało nam się zgromadzić, o tyle jaką ma ona wartość pokarmową, na oko ocenić się już nie da. Informacje takie możemy uzyskać wykonując badanie składu chemicznego pasz objętościowych. Nie ustalimy bowiem precyzyjnie składu dawki pokarmowej, zbilansowanej zgodnie z zapotrzebowaniem naszych krów bez znajomości składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz.

Dla prawidłowego bilansowania dawek pokarmowych konieczna jest analiza chemiczna, a umiejętne połączenie wyników analizy mleka z wynikami badania paszy może znacząco pomóc lekarzowi weterynarii w rozwiązaniu problemów zdrowotnych w naszym stadzie.

r e k l a m a



Możliwości wykonania analizy pasz sporządzanych w gospodarstwie hodowcy mają dziś ogromne. Badania wykonują doradcy żywieniowi z PFHBiPM czy też firmy paszowe. W urządzenia do analizy pasz dla swoich producentów zainwestowało także wiele zakładów mleczarskich.

W paszach objętościowych najczęściej oznaczane są następujące parametry: włókno kwaśno-detergentowe ADF, włókno neutralno- detergentowe NDF, włókno surowe WS, białko ogólne BO, popiół surowy PS, tłuszcz surowy TS, sucha masa SM oraz pH. Aby ułatwić interpretację wyników badań, przedstawiamy poniżej szczegółowe informacje o każdym z badanych parametrów:

Białko ogólne


To najważniejszy składnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny młode zawierają dużo białka surowego, więc najlepiej zbierać rośliny w terminie. Lucerna i koniczyna czerwona dostarcza wysokowartościowego białka, dlatego też ze względu na jego zawartość powinna być powszechnie uprawiana. Niedobór białka w dawce bezpośrednio wpływa na spadek wydajności. Wzrost ilości białka w dawce generalnie wpływa na zwiększenie wydajności, ale wiele zależy od jego koncentracji. Najlepiej wykorzystywany jest poziom białka do 13% w suchej masie paszy. Zawartość powyżej 20% powoduje spadek wydajności, przyczyniając się również do pogorszenia wykorzystania energii w dawce, zwłaszcza w przypadku wystąpienia jego niedoboru.



  • Istotnym elementem oceny jakości pasz jest określenie ich współczynnika strawności

pH


Jest wyznacznikiem jakości kiszonki. Idealnym pH jest 4–4,2, a do uzyskania takich parametrów potrzebny jest kwas mlekowy. Jego źródłem jest cukier znajdujący się w zakiszonych roślinach. Ponieważ lucerna ma wysoką pojemność buforowania, pH wykonanej z niej kiszonki będzie nieco wyższy (4,5 do 5,0). Niskie pH oznacza, że więcej kwasu mlekowego zostało wyprodukowane. Wysokie pH kiszonki może mieć kilka przyczyn: kiszonki nie fermentują dobrze, zbiór odbył się późną jesienią, brak jest wystarczającego podłoża dla bakterii. Wysokie pH może być również wskaźnikiem, które kiszonki są zepsute.

ADF


Jest to tzw. włókno kwaśno-detergentowe, w skład którego wchodzi celuloza, lignina, krzemionka, nierozpuszczalne białko oraz popiół. Oznaczenie tego włókna umożliwia precyzyjne oszacowanie wartości energetycznej paszy. Najlepiej jest, kiedy w paszy jego zawartość jest niska, ponieważ jest lepiej przyswajalne przez zwierzęta. Wysoka zawartość włókna oznacza, że rośliny są już zbyt zdrewniałe, a co za tym idzie, mają mniejszą przyswajalność.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a