r e k l a m a

Partner serwisu

Jałówki od rolnika spod Przasnysza sprzedają się jak świeże bułeczki

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.06.2019r.

Reklama dla gospodarstwa ułatwiająca sprzedaż jałowic cielnych, satysfakcja z ciężkiej pracy hodowlanej oraz zadowolenie dzieci – taką odpowiedź uzyskaliśmy od Sebastiana Pielecha,  na pytanie, co daje udział w wystawach hodowlanych. Pytanie zostało zadane nieprzypadkowo, wszak rolnik z Nowych Czernic prezentuje bydło  na różnych wystawach od 10 lat.

Jałówki jak świeże bułeczki

Dzięki zastosowaniu nasienia seksowanego, przy kryciu każdej jałówki oraz wybranych najlepszych krów, rodzi się duży odsetek cieliczek. To w połączeniu ze stosunkowo niskim brakowaniem i oborami wypełnionymi po brzegi, skutkuje nadwyżką materiału hodowlanego. W poprzednim roku sprzedaliśmy 7 jałówek cielnych, a na ten rok do sprzedaży szykujemy 10 sztuk. A nie ma lepszej okazji do wypromowania własnych zwierząt jak zaprezentowanie tych najlepszych na wystawie i to regionalnej, gdzie przyjeżdżają okoliczni rolnicy – powiedział Sebastian Pielech, dodając, że dzięki wystawom jego jałówki sprzedają się jak świeże bułeczki, po korzystnych cenach, prezentując przy tym wysoki poziom genetyczny i produkcyjny.

Termin krycia

Jak podkreślił rolnik, aby jałówka czy krowa zdobyła na wystawie tytuł czempiona, to trzeba spełnić wiele warunków, począwszy od odpowiedniego doboru buhaja do jej matki. Następnie ważne jest, aby jak najlżej przebiegł poród, a więc krowa musi mieć chociażby w okresie zasuszenia dużo ruchu. Potem ważnym etapem jest odchów cieliczki, gdzie nadal w wielu stadach procent upadków jest zbyt wysoki. Odpowiednio wyrośnięta jałówka musi być też na czas pokryta. Sebastian Pielech preferuje krycie jałówek w wieku 14–16 miesięcy, gdyż jak zaznaczył, wiek 12–13 miesięcy, to zbyt wcześnie. Nie tylko dlatego, że taka jałówka będzie mniejsza podczas wycielenia, ale taki termin krycia powoduje, że wycielenie zbiega się w czasie ze zmianą uzębienia u zwierzęcia.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody