Jest wygodnie – jest mleko

Polskie mleko Porady
Data publikacji 07.11.2017r.

Ogromne znaczenie w stworzeniu optymalnych warunków utrzymania krów jest zapewnienie im komfortowego miejsca do odpoczynku, czyli legowiska.

Wielu naukowców zajmujących się tą dziedziną chowu i hodowli bydła mlecznego zwraca uwagę, iż to właśnie brak należytej dbałości o komfort stanowisk jest najsłabszym ogniwem dobrostanu. Dlaczego jakość legowisk jest tak ważna? Bo krowa mleczna spędza w nim 12–14 godzin na dobę odpoczywając i leżąc. Leżenie jest ważne ze względu na to, że krowy leżąc odpoczywają i przeżuwają, racice suszą się oraz pozostaje więcej miejsca dla innych krów do chodzenia po oborze. Badania przeprowadzone w Zakładzie Hodowli Bydła SGGW wykazały, że krowy pozostające w pozycji leżącej produkowały więcej mleka ze względu na fakt sprawniejszego o około 20–30% przepływu krwi w wymieniu w porównaniu z krowami stojącymi.


Niektóre badania potwierdzają również zależność pomiędzy czasem krowy spędzonym na odpoczynku, a dobową wydajnością. Na każdą dodatkową godzinę odpoczynku mlecznica może wyprodukować od 3–5 kg mleka więcej. Jeżeli powierzchnia legowiska nie jest wygodna, krowy leżą krócej. Jeśli zwierzęta nie mogą położyć się kiedy chcą, będą zbyt długo leżały. W tej sytuacji będą mniej jadły i piły i w konsekwencji będą spożywały mniej suchej masy. Jeśli krowy jedzą mniej posiłków w ciągu dnia, wtedy podczas pozostałych jedzą więcej i odżywianie przybiera rytm skokowy.
Planując więc budowę lub modernizację stanowisk warto dołożyć wszelkich starań, by były one wygodnym miejscem odpoczynku. W przeciwnym razie krowy mogą kłaść się w innych miejscach obory, przysparzając tym samym dodatkowych kłopotów związanych z utrzymaniem czystości zwierząt.

Beata Dąbrowska

Partner serwisu