Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Konroluj ruję w swoim stadzie

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 05.10.2018r.

Najczęściej występującym zaburzeniem, które bezpośrednio wpływa na prawidłowy rozród krów jest cicha ruja- dziś uważana już za chorobę krów mlecznych.

Najczęstsze przyczyny występowania cichej rui

Główną przyczyną występowania cichej rui są przede wszystkim błędy żywieniowe. Ale nie tylko. Drugą – równie znaczącą – jest jej nieprawidłowe wykrywanie. W nadmiarze codziennych obowiązków hodowcy nie mają na obserwację zbyt wiele czasu. A pewność, że wykryjemy 90% rui możemy mieć tylko wtedy, gdy obserwować będziemy krowy 4 razy dziennie, przez około 20 minut, w czasie, kiedy nie są dojone. Kolejnymi przyczynami cichej rui są także złe warunki utrzymania zwierząt, brak ruchu, nieodpowiednia temperatura i wilgotność, a już szczególnie niedobór światła słonecznego.

r e k l a m a



Stany zapalne dróg rodnych przyczyniają się do opóźnienia okresu rujowego

Większość – bo aż 60% – chorób u krów dotyczy pierwszych 60 dni po porodzie. W tym czasie, ze strony układu rozrodczego krowy, często występują stany zapalne macicy, które są przyczyną opóźnionej jej inwolucji. Czynnikami sprzyjającymi występowaniu stanów zapalnych są: zatrzymanie łożyska, długa pomoc porodowa, martwo urodzone cielęta i wiele innych. Krowa, która chorowała na zapalenie macicy, później wejdzie w okres rujowy, trudniej będzie ją skutecznie zainseminować, a ponadto istnieje u niej ryzyko wystąpienia śmierci zarodka. Śmierć zarodkowa następuje wtedy, kiedy dojdzie do utraty ciąży do 42 dnia, a jej bezpośrednią przyczyną jest brak warunków w macicy do prawidłowego zagnieżdżenia się zarodka.


Fot. Archiwum
  • Pewność, że wykryjemy 90% rui możemy mieć tylko wtedy, gdy  obserwować będziemy krowy 4 razy dziennie,  przez około 20 minut, w czasie kiedy nie są dojone

Tak się dzieje, gdy macica jest „przechorowana” lub gdy nastąpi przegrzanie krowy w okresie letnim. Zwiększone obumieranie zarodków występuje także przy zbyt wczesnym kryciu krów po porodzie, kiedy procesy regeneracji błony śluzowej macicy nie są jeszcze zakończone.

Kontroluj stado przez uważną obserwację

Najważniejszymi elementami organizacji rozrodu jest więc: właściwa ocena stanu dróg rodnych, diagnoza występujących problemów zdrowotnych, wykrywanie rui u krów zdrowych przygotowanych do krycia

Bardzo wskazane jest przeprowadzanie badania na cielność, by mieć pewność, że dane sztuki są cielne. Często bowiem zdarza się, że nie ma objawów rui z powodu np. dysfunkcji jajników, torbieli i cyst jajnikowych.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a