Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Krakusi lubią wyroby z OSM Końskie

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 05.07.2018r.

Na salę obrad wprowadzono sztandar spółdzielni, a delegaci odśpiewali dwie zwrotki „Roty”, to znak, że zaczęło się Walne w OSM Końskie. Następnie spółdzielcy sprawnie wybrali prezydium zebrania. Przewodniczącym zebrania został Jan Wilk, zastępcą przewodniczącego – Renata Kałużna, sekretarzem – Stanisław Palus. Do prezydium weszli także członkowie: Gabriela Musiał i Marian Stępniak.

Po zatwierdzeniu regulaminu przystąpiono do wyboru komisji  wnioskowej i skrutacyjnej. W skład pierwszej weszli: Jan Gawryś, Mirosław Kiepas, Krzysztof Głąbała. Komisję skrutacyjną utworzyli: Wiesław Popiel, Marek Wójtowicz, Jacek Pawelec, Sławomir Pązik, Tomasz Gorzela. Na walnym stawiło się 85 z 95 delegatów wybranych na zebraniach rejonowych.

r e k l a m a



Zmienna sytuacja

Wiesław Stępień w swoim wystąpieniu podsumowującym 2017 r. wskazał na to, że ostatnie lata w branży mleczarskiej przyniosły wiele szybkich zmian.

– W czasie ostatniego kryzysu wykupiono około 400 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku na zapasy. Te zapasy do dziś w większości zalegają w magazynach. W drugiej połowie 2016 r. zaczęły rosnąć ceny produktów mleczarskich. W połowie 2017 r. ceny te znów zaczęły spadać. Jednocześnie masło osiągając cenę niemal 30 zł/kg zbliżyło się do nigdy nie osiąganych poziomów – wyliczał prezes Wiesław Stępień. – Niestety, ceny białka mlecznego, a więc odtłuszczonego mleka w proszku, spadły w tym czasie do poziomu niespotykanie niskiego.

W bieżącym roku nadal problemem będą istniejące zapasy mleka w proszku. Ten surowiec sprzedawano w tym roku po 5 zł/kg.

Tylko dzięki wysokim cenom tłuszczu, mleczarstwo jakoś funkcjonowało – dodał Stępień.

Więcej tłuszczu, więcej białka

Spółdzielnia w 2017 r. skupiła ponad 88 mln l mleka. W klasie ekstra dostarczono 99,97% mleka.

W 2017 r. po raz kolejny wzrósł średni procent tłuszczu do 4,1, wobec 4,08 w 2016 i 4,05, 4,04 we wcześniejszych latach. Rośnie nam również zawartość białka do 3,26% w minionym roku – zaznaczył Wiesław Stępień.



  • Wiesław Stępień, prezes OSM Końskie, podkreślił, że w 2017 r. na kondycję spółdzielni oraz całego mleczarstwa decydujący wpływ miała bardzo zmienna sytuacja na rynku produktów mleczarskich

Od lat spółdzielnia zwraca dostawcom 50% kosztów oceny użytkowości mlecznej bydła, wspomagając w ten sposób rolników zwiększających wydajność w swoich oborach. Z tej formy pomocy skorzystało 119 gospodarstw. Spółdzielnia zaopatruje także rolników w środki produkcji, choć jest to utrudnione ze względu na duży obszar funkcjonowania.

Wymieniając największych dostawców mleka, prezes Stępień wskazał, że kiedyś dostawcy wystarczyło 100 tys. l, aby znaleźć się w pierwszej „10”. Dziś najwięksi osiągają niemal 400 tys. l.

Spółdzielnia wyprodukowała 5500 ton mleka odtłuszczonego w proszku, to rekordowa ilość.

Niestety, nie było pomysłu ani w kraju, ani w Unii Europejskiej co z tym mlekiem zrobić – podkreślił prezes Stępień.

Końskie dystrybuuje swoje produkty za pośrednictwem wiarygodnych hurtowni. Do najlepszych rynków zbytu należy Kraków i jego okolice oraz Łódź. Oczywistym celem jest rynek lokalny – Kielce, Piotrków.

– Udało nam się nauczyć Krakusów konsumowania naszych produktów – podkreślił Wiesław Stępień.

  • Rada Nadzorcza OSM w Końskich na lata 2018–2022

    Józef Wiśnik, Stanisław Stanik, Waldemar Brot, Tadeusz Fijałkowski, Magdalena Skuza, Dariusz Natkański, Marek Nowacki, Renata Kałużna, Krzysztof Stolarek, Małgorzata Kania, Tadeusz Grys, Stanisław Barul, Marian Stępniak, Jarosław Wojciechowski, Stanisław Palus, Bogdan Szczepaniak, Krzysztof Szczepaniak, Grzegorz Piecyk, Jan Kozłowski.


Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a