StoryEditorWiadomości z branży

Krowie na zdrowie – program dla hodowców bydła mlecznego

21.05.2020., 16:05h
To jedyny taki w kraju, edukacyjny program dla hodowców bydła mlecznego, który opracowała firma Corteva Agriscience i w którym uczestniczą również tak znane firmy jak: Barenbrug, Class oraz De Heus. Zainagurowany w ubiegłym roku program zdobywa coraz większe grono fanów wśród hodowców.

Dlaczego warto wziąć udział w programie "Krowie na zdrowie"?

Bo i korzyści płynących z uczestnictwa w nim jest wiele. Bezpłatny dostęp do kompleksowych informacji oraz wiedzy specjalistów dosłownie z każdej dziedziny związanej z hodowlą bydła: żywieniem, uprawą, renowacją łąk i pastwisk, produkcją wysokiej jakości kiszonki czy agrotechniką. Hodowcy należący do programu mogą także na bieżąco obserwować gospodarstwa pokazowe, w których – tak jak jest to w drugiej, obecnej jego edycji – przeprowadzana jest renowacja użytków zielonych, mogą dokładnie prześledzić cały proces i uzyskiwane efekty. Uczestnicy programu mają także możliwość kontaktu z fachowcami z poszczególnych dziedzin hodowli bydła.

Jakie odmiany kukurydzy najlepsze na kiszonkę?

W trakcie tegorocznych targów „Ferma Bydła”, współpracujące w ramach programu „Krowie na zdrowie” firmy zorganizowały konferencję prasową. Była ona doskonałą okazją do przedstawienia nie tylko swojego innowacyjnego programu, ale także portfolio oraz świadczonych usług. Hanna Nowak – specjalista do spraw żywienia zwierząt z firmy Corteva Agriscience, zaprezentowała krótką historię firmy oraz omówiła oferowane przez nią odmiany kukurydzy. Podkreśliła, że coraz częściej – również w Polsce – hodowcy wybierają na kiszonkę odmiany typu dent a to głównie z powodu pozyskiwania z nich jak najlepszej jakości pasz.

Odmiany typu dent posiadają większy potencjał plonotwórczy, wyższą zawartość skrobi strawnej w żwaczu i miękkie ziarna. Ponadto cechują się lepszym efektem stay green i lepszą odpornością na okresowe braki wody – podkreślała prelegentka, dodając jednak, że odmiany typu flint mają wcześniejszy wigor, wcześniejszy termin kwitnienia oraz nieznacznie większą odporność na wiosenne przymrozki.


  • Hanna Nowak z Corteva Agrisience
  • Marcin Kryger z firmy De Heus
Hanna Nowak podkreślała, że im później zbieramy kukurydzę, tym bardziej warto wybierać odmiany typu dent, z uwagi na fakt, że każdego dnia przyrost zawartości skrobi jak również strawności ziarna wynosi ok. 1%.

Nasza firma świadczy również usługi poprzez mobilne laboratorium Silab. Zajmujemy się oceną wykonania silosu, analizą kiszonki w gospodarstwie, jak również montażem aplikatorów do podawania inokulantów.

Otoczkowana lucerna to większy plon

O innowacjach w ofercie firmy Barenbrug mówił Piotr Kowalski, który szczególnej uwadze hodowców polecił dwa dostępne już na polskim rynku produkty: mieszankę traw opartą na miękkolistnej i wysoko strawnej kostrzewie trzcinowej oraz otoczkowaną lucernę w technologii „yellow jacet”.

Technologia ta zakłada otoczkowanie każdego nasionka specjalnym polimerem, w którym umieszczone są bakterie Rhizobium wiążące wolny azot z powietrza wraz z pożywką, dzięki czemu są zawsze żywe. Ze względu na ocieplanie się klimatu, rolnicy coraz częściej decydują się na uprawę lucerny, która tworzy bardzo głęboki system korzeniowy, a nowoczesne, otoczkowane odmiany pozwalają roślinom tuż po siewie korzystać z azotu z powietrza. To sprawia, że możemy wyprodukować paszę nawet w okresie niedoborów wody. Obserwowany wzrost plonów wynosił średnio 3,9% w roku siewu.


  • Piotr Kowalski z firmy Barenbrug
  • Paweł Baurycza z firmy Claas
Kolejną nowością w ofercie firmy są mieszanki w technologii NutriFibre, oparte na wysoko strawnej kostrzewie trzcinowej (z 60% udziałem w mieszance), która jest gatunkiem bardzo odpornym i dotychczas rzadko wykorzystywanym w mieszankach pastewnych ze względu na wysoką zawartość włókna i twardość liścia.

Poprzez selekcję udało nam się wyhodować odmiany miękkolistne, co pozwala wykorzystać dużą odporność kostrzewy trzcinowej na warunki glebowe i klimatyczne, w tym na niedobór wody dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu. Trawa ta sprawdzi się także na polach okresowo zalewanych wodą – przekonywał Piotr Kowalski.

Paweł Baurycza z firmy Claas zapoznał uczestników z coraz powszechniejszą w Polsce technologią zbioru kukurydzy Shredlage, w której kukurydza cięta jest na duże kawałki – o długości od 26 do 30 milimetrów – a następnie całkowicie rozdrabniane są kolby i ziarna. Spotkanie zakończył Marcin Krygier – specjalista ds. żywienia bydła z firmy De Heus, który zaprezentował oferowane przez nią programy żywieniowe.

Beata Dąbrowska
 Zdjęcia: Beata Dąbrowska i Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 23:23