r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Kulawizna u krów pod lupą brytyjskich naukowców

Polskie mleko Zdrowie
Data publikacji 27.07.2020r.

Kulawizna jest drugim co do wielkości problemem dobrostanu bydła mlecznego na świecie. Jednak jak dotąd, wiedza dlaczego układ odpornościowy nie jest w stanie usunąć infekcji nadal jest niepełna. To może się jednak w najbliższych latach zmienić za sprawą przełomowego projektu, realizowanego w Wielkiej Brytanii.

r e k l a m a

Przełomowy projekt, który pomoże lepiej zrozumieć powstawanie kulawizn u krów

Rozpoczęte zostały badania nad przyczynami występowania kulawizn u krów mlecznych, które dotyczą ponad połowy pogłowia brytyjskiego bydła i które kosztują obecnie brytyjski przemysł mleczarski około 250 milionów funtów rocznie. Przełomowym projektem będzie wspólna praca Royal Veterinary College (RVC), Scottish Rural College (SRUC) i University of Liverpool.

Naukowcy z tych instytucji skupią się przede wszystkim na pogłębianiu wiedzy na temat czynników powodujących uszkodzenia rogu racicowego u bydła mlecznego, które nigdy wcześniej nie były tak dogłębnie badane. Uszkodzenia rogu racicowego są najbardziej rozpowszechnionym schorzeniem powodującym upośledzenie sprawności ruchowej i związany z nim ból u krów mlecznych zarówno w Europie, jak i na świecie. Projekt może zatem znacznie poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt poprzez opracowanie skutecznych praktyk zarządzania, nowych narzędzi hodowlanych i nowych zabiegów farmaceutycznych.

Głęboka analiza genetyczna i środowiskowa

Badanie będzie obejmowało dokładne monitorowanie i rejestrowanie odpowiednich danych dotyczących ciężarnych krów mlecznych – od 60 dni przed wycieleniem do pierwszej połowy laktacji. Badana będzie również odporność genetyczna zwierząt na uszkodzenia racic poprzez profilowanie genetyczne poszczególnych zwierząt i wykonywanie zaawansowanych analiz genomicznych. Na koniec, opracowane zostaną optymalne strategie hodowlane w celu zapewnienia środków do hodowli bydła odpornego genetycznie na kulawiznę.

Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairyside.com

Zdjęcie: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody