Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Kwasice zaczynają się przy stole paszowym

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 26.06.2018r.

Niczym nieograniczony dostęp do stołu paszowego to tylko jeden z ważnych elementów profilaktyki kwasicy. Udowodniono bowiem, że jeśli krowa nie ma swobodnego dostępu do paszy, to dochodzi do rywalizacji. Krowy słabsze w hierarchii stada podchodzą do stołu rzadziej i zjadają jednorazowo większe porcje, zwiększając przy tym sortowanie.

Dostęp do stołu paszowego ważniejszy niż dawka

A wiadomo, że sortowanie paszy jest jedną z przyczyn powstawania subklinicznej kwasicy żwacza. Gdy krowa sortuje, to pobiera wtedy więcej skrobi, a mniej suchej masy. Następuje więc ograniczenie produkcji śliny i obniża się czas przeżuwania. Dostęp krów do stołu paszowego zależy od szerokości stołu, jaka przypada na jedną sztukę oraz – jak wspomnieliśmy wcześniej – jej pozycji w stadzie. Dzięki zapewnieniu optymalnej dostępności do paszy krowa ma możliwość pobrania większej ilości suchej masy, co oczywiście pozwala na pokrycie jej potrzeb pokarmowych. To czy krowa ma dostęp do stołu okazuje się być nawet ważniejsze niż koncentracja składników pokarmowych w dawce.

r e k l a m a



Gdy zwierzęta mają niczym nieograniczony dostęp do stołu paszowego, to w czasie doby pobierają paszę średnio 12 razy, przez około 20 minut. Aby cel ten osiągnąć, konieczne i zalecane jest dwukrotne zadawanie pasz oraz regularne jej podgarnianie.

Aby dobrze żywić podziel stado na grupy technologiczne

Kolejnym i bardzo ważnym aspektem jest również podział stada na grupy technologiczne, a szczególnie wydzielenie grupy krów zasuszonych na 3 tygodnie przed wycieleniem. Sztuki te powinny otrzymywać dawkę z podwyższonym poziomem skrobi z pasz zadawanych już po wycieleniu. Celem takiego działania jest namnożenie odpowiednich ilości bakterii żwaczowych, aby po wycieleniu krowa była przygotowana do trawienia dawek wysokoenergetycznych. Również jałówki powinny trafiać do tej grupy na 3 tygodnie przed wycieleniem.



  • Warto pamiętać, że krowy zdominowane są zdecydowanie bardziej zagrożone kwasicą. Boją się bowiem podchodzić do stołu i na jeden odpas zjadają więcej

Dwukrotne zadawanie paszy wpływa pozytywnie na jej pobranie


Zapobieganie pojawieniu się subklinicznej kwasicy, to zapewnienie stabilnych warunków w żwaczu. I w tej kwestii ilość odpasów w ciągu dnia okazuje się mieć niebagatelne znaczenie. Dwukrotne zadawanie TMR-u oznacza co prawda dodatkową pracę, ale dzięki temu krowy dłużej stoją przy stole paszowym. Jedzą mniej, ale częściej, słabsze jest także sortowanie, a więc stabilniejsze jest pH żwacza.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a