r e k l a m a

Partner serwisu

Lepiej żywić krowy słomą czy sianem?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 16.10.2018r.

Na strukturę dawki pokarmowej wpływają dwa elementy: jej skład chemiczny, a dokładnie zawartość węglowodanów strukturalnych i skrobi oraz jej postać fizyczna. Parametr, jakim jest fizycznie efektywny NDF (peNDF), uwzględnia zawartość NDF w paszach, a z drugiej strony, ich strukturalność ocenioną poprzez przesiew na sitach PSPS. NDF to włókno neutralno-detergentowe (wolnofermentujące) – część paszy, która stymuluje przeżuwanie i ślinienie, a roślinie pozwala pozostawać w pozycji stojącej.

r e k l a m a

Procentowa zawartość peNDF w paszy

Zatem peNDF to nic innego jak efektywna strukturalność dawki mająca duży wpływ na pracę żwacza. Dla siana peNDF wynosi 53,9% s.m., a dla kiszonki z kukurydzy już tylko 29,3% s.m., jednak możemy to zmienić, dodając do niej sieczkę ze słomy, bo to właśnie ona najbardziej wpływa na – peNDF całej dawki TMR. Przy sieczce o długości 5–7 cm, 100% jej NDF, to peNDF wynoszący 73% s.m.

Co jest lepsze - siano czy słoma?

Hodowcy zastanawiają się: jak budować strukturę dawki pokarmowej, czy lepsza w tym celu jest słoma czy może siano? Na to pytanie odpowiadają wyniki doświadczenia. W I grupie krowy otrzymywały 15 kg siana i 6,5 kg śrutowanego ziarna kukurydzy, zaś te z II grupy żywiono sianem – 9 kg, słomą – 3 kg i śrutowanym ziarnem kukurydzy – 9,5 kg. W II grupie było zdecydowanie więcej skrobi. Pobranie peNDF w I grupie wyniosło 5,29 kg, skrobi 3,80 kg, a całkowity czas przeżuwania wyniósł 751 minut. Z kolei w II grupie krowy pobrały 3,78 kg peNDF, 5,46 kg skrobi, a przeżuwanie trwało 803 minuty. Pomimo że w drugiej grupie było więcej skrobi, a mniej peNDF, przeżuwanie trwało dłużej. To wykazuje lepsze działanie słomy na strukturalność dawki pokarmowej w stosunku do siana. Zatem, zarówno siano, jak i słoma będą wpływać na polepszenie struktury zbyt rozdrobnionego TMR-u, jednak słoma bardziej wydłuży czas przeżuwania, a więc wolniej treść będzie przechodziła przez żwacz. Słoma również bardziej podrażni ślinianki krów, prowadząc do produkcji dużych ilości śliny posiadającej właściwości buforujące

Andrzej Rutkowski

Widziałeś już nasze video "Poznaj Tygodnik Poradnik Rolniczy - gazetę, która zawsze stoi po stronie rolnika"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody