Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Masło wciąż drożeje na GDT

Polskie mleko Wiadomości z branży
Data publikacji 11.04.2019r.

Pierwsza kwietniowa aukcja produktów mlecznych na aukcji GDT, która odbyła się 2 kwietnia, podobnie jak poprzednia zakończyła się wzrostem indeksu cen, ale zdecydowanie mniejszym niż na poprzedniej aukcji oraz wyraźnym spadkiem sprzedanych towarów.

Najsilniej zdrożały kazeina i masło

r e k l a m a

Indeks cen wzrósł tylko o 0,8% i sprzedano zaledwie 17,8 tys. t towarów, tj. o 18% mniej niż na aukcji 19 marca br.

Najsilniej, tzn. o 7,5% do 6703 dolarów/t zdrożała kazeina. O 5,8% drożej, tj. za 5374 dolarów/t sprzedano masło. Jest to cena zbliżona do tej, za jaką zbywano je na początku lipca ub.r. Natomiast 5% (do 3548 dolarów/t) zyskała na wartości sproszkowana maślanka

Ponad 3% zdrożały bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar, pierwszy z nich o 3,7% do 5867 dolarów/t, drugi o 3,2% do 4248 dolarów/t. O 1,8% do 2468 dolarów/t odbiły ceny odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast pełne mleko w proszku staniało o 1,3% do 3287 dolarów/t.

Ponownie straciła na wartości laktoza, jej ceny spadły o 5,3% do 948 dolarów/t.


dr Magdalena Szymańska

(Fot. Unsplash)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a