Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Melasa poprawi smak TMR-u

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 27.08.2018r.

Dodawanie melasy do TMR-u jest jednym ze sposobów poprawy jego smaku, co znacząco wpływa na pobranie suchej masy. Melasa to nic innego jak gęsty sok, który powstaje przy produkcji cukru i składa się przede wszystkim z tych cukrów, które w procesie technologicznym nie uległy krystalizacji.

Jaką wartość pokarmowa ma melasa?

Melasa jest przede wszystkim paszą stanowiącą doskonałe źródło energii dla bakterii bytujących w żwaczu, która charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie, szybko metabolizowanych w żwaczu. Melasa zawiera ok. 80% suchej masy, 40% sacharozy i ok. 10% innych cukrów. Bogata jest także w sole potasowe.

r e k l a m a

Wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE (według norm INRA). Z uwagi na znaczną zawartość soli potasowych melasa nie powinna być stosowana w żywieniu krów zasuszonych. Po żadnym warunkiem nie można podawać melasy cielętom w okresie ich odpajania mlekiem, ponieważ nie trafi ona do żwacza tylko bezpośrednio do trawieńca. Wykorzystanie melasy przez cielęta następuje wtedy, gdy pobierają one więcej pasz stałych, a ich żwacz jest lepiej rozwinięty.

Zanim podasz melasę, dobrze zbilansuj dawkę pokarmową!

Wykorzystując melasę w żywieniu krów trzeba pamiętać o dobrym zbilansowaniu dawki pokarmowej, ponieważ źle zbilansowana dawka, w której przez dodatek melasy dostarczono nadmiar cukru, doprowadzić może do zakłócenia pracy żwacza na skutek szybko następującej produkcji lotnych kwasów. To stwarza ryzyko spadku pH i powstania kwasicy.

Dawka melasy dla krowy mlecznej powinna mieścić się w przedziale od 0, 5 do 2 kg dziennie. Udział melasy w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może sięgać nawet 9,1%, niemniej bilans dawki pokarmowej powinien zawierać taką ilość melasy, która pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych na poziomie około 6% w SM dawki.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a