Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Mlekovita na inwestycje wydała 170 mln zł

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 03.04.2018r.

21 marca odbyło się Zebranie Przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem. Władze podsumowały 2017 rok, który był bardzo dobry dla spółdzielni mleczarskiej

Walne otworzył przewodniczący Rady Nadzorczej Janusz Mystkowski, który w niej zasiada od 1976 roku, a funkcję przewodniczącego rady pełni od 1990 roku. Po powitaniu zaproszonych gości: Darii Sapińskiej – radnej sejmiku województwa podlaskiego, Jana Jacyniewicza – byłego kierownika działu skupu oraz równie zasłużonych dla spółdzielni pracowników będących od niedawna na emeryturze – Grażynę Nowakowską oraz Wiesława Szymborskiego, przewodniczący Mystkowski poprosił zebranych o powstanie i uczczenie minutą ciszy tych dostawców i pracowników, którzy w okresie od ostatniego Walnego odeszli do Domu Ojca. Potem przystąpiono do wyboru władz Walnego. I tak, na przewodniczącego delegaci wybrali Tomasza Radziszewskiego. I był do trafny wybór, bowiem przewodniczący Radziszewski – wspólnie z prezydium – poprowadził to Walne bardzo sprawnie. Funkcję sekretarza delegaci powierzyli Leszkowi Brzozowskiemu, zaś na asesorów wybrali: Grzegorza Stypułkowskiego i Janusza Wnorowskiego.

r e k l a m a



Równie sprawnie przebiegł wybór Komisji Walnego. I tak, w skład Komisji mandatowo–skrutacyjnej weszli: Piotr Bączyk, Wojciech Kostro i Jacek Jankowski, zaś Komisję Uchwał i Wniosków utworzyli: Janusz Kisielewski, Jarosław Dyszczyk oraz Andrzej Borecki. Natomiast Stanisława Ducha, Martę Banasik i Janusza Olechwierowicza wybrano do Komisji Wyborczej.



  • Pożegnanie dwóch serdecznych przyjaciół, od lewej: Prezes Dariusz Sapiński oraz Przewodniczący Rady Nadzorczej Janusz Mystkowski


Mlekovita najlepszą firmą mleczarską w Polsce


W ciągu jednego dnia wszystkie zakłady Mlekovity przerabiają około 7 milionów litrów mleka – a ich moce przerobowe pozwalają na dzienny przerób 8 milionów litrów – stwierdził w swoim sprawozdaniu prezes Dariusz Sapiński i dodał, że zarówno w rankingu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, jak i rankingu prowadzonym przez Polską Izbę Mleka, SM Mlekovita okazała się najlepszą firmą mleczarską w Polsce w 2017 roku.

W dalszej części sprawozdania z prac zarządu SM Mlekovita w 2017 roku prezes Sapiński powiedział między innymi: – Jestem bardzo zadowolony z podsumowania ubiegłego roku, ponieważ pokazuje, że 2017 rok był kolejnym, w którym Mlekovita może pochwalić się dobrą kondycją.

Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy i wzrostu wartości marki Mlekovita, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki i najdroższą marką w kategorii „Produkty żywnościowe”. Zrealizowaliśmy kolejne ważne inwestycje rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną – w tym Fabrykę Proszków Mlecznych, inwestycję kluczową i największą w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której Mlekovita będzie nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej.



  • Od lewej: sekretarz Leszek Brzozowski, asesor Grzegorz Stypułkowski


Nie ma rozwoju bez inwestycji


Trzeba tutaj dodać, że ta inwestycja została zaliczona do wąskiej grupy tych największych inwestycji, które mają uczcić stulecie odrodzenia państwowości polskiej.

W związku z regularnym zwiększaniem zdolności produkcyjnych, w sposób odpowiedzialny oraz przemyślany, realizowane są kolejne inwestycje, starając się utrzymywać wydatki na zbliżonym poziomie, z możliwością zwiększania ich w zależności od sytuacji na rynku. W 2017 r. na inwestycje wydanych zostało ponad 170 mln złotych. Związane one były przede wszystkim z budową Fabryki Proszków Mlecznych oraz zakupem nowych linii produkcyjnych, m.in. do wyrobu paluszków serowych – jedynej takiej w Polsce i jednej z 2–3 podobnych w całej Europie. Zainwestowano również w unikatowe rozwiązania technologiczne do produkcji serów kanapkowych do smarowania, twarogowych i topionych, jak również w linię do wytwarzania napojów serwatkowych czy do produkcji mleka w butelce z wygodną rączką. Nie ma dziś rozwoju bez inwestycji, a Mlekovita – jako lider branży w Europie Środkowo-Wschodniej i kreator modelu nowoczesnego biznesu mleczarskiego – musi nieustannie ewaluować i stawiać sobie najważniejsze cele, spośród których celem nadrzędnym jest bycie firmą globalną – dodał prezes Dariusz Sapiński.

Bardzo dobrym obrazem drogi ku takiej pozycji firmy są przychody z eksportu, które w 2017 r. przekroczyły granicę 1 miliarda 200 milionów złotych.



  • Od lewej: asesor Janusz Wnorowski, Przewodniczący Walnego Tomasz Radziszewski

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a