r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Najlepsze produkty mleczne 2019 roku wybrane. Kto wygrał?

Polskie mleko Wiadomości z branży
Data publikacji 16.04.2019r.

Najlepsze mleka spożywcze oraz fermentowane oceniali arbitrzy i superarbitrzy podczas odbywającego się w ubiegłym tygodniu XII Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które zorganizowano w Cedzynie pod Kielcami.

r e k l a m a

Smacznie, zdrowo i nowocześnie o mleku

Zgodnie z tradycją, każdej ocenie produktów mlecznych patronuje naukowiec, który miał duży wkład w rozwój polskiego przetwórstwa spożywczego. W tym roku wybór padł na prof. Jerzego Borowskiego, który patronował ocenie mleka i napojów fermentowanych.

Prof. Borowski od 1981 r. pracował jako nauczyciel akademicki w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Technologii Żywności dzisiejszego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jego zainteresowania naukowe dotyczyły wpływu procesów technologicznych na jakość i trwałość produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem substancji prozdrowotnych, możliwości wykorzystania naturalnych substancji dodatkowych w żywności oraz wykorzystania analizy sensorycznej w towaroznawczej ocenie jakości żywności. Zainteresowania naukowe zaowocowały dorobkiem w postaci 190 pozycji. Był także pasjonatem tradycji i regionalizmu w kuchni polskiej oraz jednym z inicjatorów utworzenia przy UWM Centrum Badań nad Żywnością Tradycyjną i Regionalną.

Podczas V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu. Komisja superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. Jerzego Borowskiego za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.


Od lewej: Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch z wyróżnieniem za Produkt Mleczny Roku 2019 oraz prof. Bogusław Staniewski, przewodniczący komisji superarbitrów
  • Od lewej: Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch z wyróżnieniem za Produkt Mleczny Roku 2019 oraz prof. Bogusław Staniewski, przewodniczący komisji superarbitrów

Laureaci V Krajowej oceny mleka spożywczego i mlek sfermentowanych:

r e k l a m a

  • Mleko spożywcze UHT
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za mleko UHT MU!

  • Mleko spożywcze wysokopasteryzowane
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za mleko naturalne 2%,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za zestaw mlek spożywczych wysokopasteryzowanych 2% i 3,5% Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana w Środzie Wielkopolskiej za mleko spożywcze Jersey;

  • Mleka fermentowane naturalne:

  • Jogurt naturalny:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za jogurt naturalny bez laktozy,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za jogurt naturalny;

  • Jogurt naturalny typu greckiego:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za jogurt naturalny typu greckiego,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za jogurt naturalny typu greckiego;

  • Kefir naturalny:
    Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka za kefir z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za kefir naturalny,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za kefir rodzinny,

    Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za kefir naturalny;

  • Maślanka:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za maślankę,

    Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za maślankę gostyńską prosto z masielnicy,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za maślankę;

  • Zsiadłe mleko:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za zsiadłe mleko Piaseckie jak dawniej,

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za zsiadłe mleko;

  • Smakowe mleka fermentowane:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw jogurtów pitnych Lavita: marchwiowo-pomarańczowy, jabłko–burak ćwikłowy, wieloowocowy ze zbożami,

    Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie za zestaw jogurtów pitnych owocowo-warzywnych ACTI VEGE z błonnikiem: kiwi–jarmuż, marchew–mango, czarna porzeczka – burak;

  • Mleko spożywcze i mleka fermentowane objęte programem dla szkół:
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za mleko spożywcze pasteryzowane.

    Osobne wyróżnienie za Produkt Mleczny Roku 2019 otrzymała Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za jogurt prebiotyczny typu greckiego z inuliną o podwyższonych walorach prozdrowotnych.

Oceny dokonały dwa zespoły arbitrów

Zespół 1: Sylwia Tarczyńska – przewodnicząca, Jacek Chudziński, Paweł Domińczak, Lucyna Kłębukowska, Hanna Nowak, Michał Smoczyński, Katarzyna Staniewska, Marek Szołtysik.

Zespół 2: Jarosław Kowalik – przewodniczący, Maria Czerniewicz, Anna Dąbrowska, Paweł Graczkowski, Aldona Grudzień, Katarzyna Kiełczewska, Adriana Łobacz, Tadeusz Nadrowski.

Ich pracę podsumowała Komisja superarbitrów:
Przewodniczący – prof. dr hab. Bogusław Staniewski. Członkowie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Jan Pikul, dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba, prof. dr hab. Stefan Ziajka, dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR. Krajowa ocena dofinansowana była z Funduszu Promocji Mleka.


Laureaci V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych, od lewej: Aldona Grudzień, OSM Łowicz, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch w Chełmie, Antoni Stelmaszyński, wiceprezes SM Gostyń, Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol w Grajewie, Janusz Namysłowski, prezes OSM Jarocin
  • Laureaci V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych, od lewej: Aldona Grudzień, OSM Łowicz, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch w Chełmie, Antoni Stelmaszyński, wiceprezes SM Gostyń, Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol w Grajewie, Janusz Namysłowski, prezes OSM Jarocin

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody