Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Najważniejsze aspekty zasuszania krów mlecznych

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 04.10.2018r.

Okres zasuszenia w wielu gospodarstwach traktowany jest jako koniec laktacji, gdy tymczasem powinien być uznawany jako początek nowego cyklu zdrowotnego i produkcyjnego. Okres ten jest niezbędny do stworzenia w organizmie krowy odpowiednich warunków do szybkiego wzrostu i rozwoju płodu, prawidłowego porodu i okresu poporodowego, zapobieganiu schorzeń metabolicznych, schorzeń wymion i racic, jak również wysokiej produkcji mleka. Wydzielenie ze stada krów grupy zwierząt podlegających zasuszeniu stało się normalną procedurą w dużych stadach, natomiast stanowi „problem” w mniejszych grupach.

Zasuszenie najważniejszym okresem w cyku produkcyjnym krów mlecznych

Niewątpliwie okres zasuszenia jest najważniejszym, a zarazem najtrudniejszym etapem w cyklu produkcyjnym krów mlecznych, często niedocenionym przez hodowców. Należy pamiętać, że zasuszenie to nie tylko okres odpoczynku dla krowy, ale czas przygotowania organizmu do wzmożonego  wysiłku, jakim jest poród i laktacja.

r e k l a m a



Okres okołoporodowy można podzielić na przedziały czasowe: zasuszenia właściwego (od  8 do 3 tygodni przed porodem), przejściowego (od 3 tygodnia do porodu), fresh cow (od porodu do 6 tygodnia po porodzie).


Fot. Beata Dąbrowska
  • Część hodowców w okresie zasuszenia stosuje tylko pasze słomiaste, co jest poważnym błędem, bowiem wywołują one istotne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych oraz obniżenie poziomu insuliny, co prowadzi do głębokiego deficytu energii

Jak zasuszać krowę?

Laktację podtrzymuje regularność procesów dojenia i ssania, które podlegają hormonalnym wpływom prolaktyny, estrogenów, progesteronu, somatotropiny i kortyzolu. Przy braku bodźców wydzielanych przez te hormony następuje  zahamowanie sekrecji mleka i rozpoczyna się inwolucja gruczołu mlekowego. W procesie tym bierze udział specyficzne białko hamujące sekrecję mleka FIL (Feedback Inhibitor of Location),  którego poziom istotnie wzrasta w ostatnim okresie laktacji. Białko to ma istotny wpływ na zamieranie (apoptozę) komórek gruczołowych, które następnie podlegają rozpuszczeniu pod wpływem enzymów wydzielanych przez lizosomy. Z kolei w inwolucji gruczołu mlekowego bierze udział system plazmionogenny (plazma, białko-P53), insulinopodobny czynnik wzrostu oraz białko wiążące cytokinę.

W praktyce przyjęły się dwie metody zasuszenia:
  • natychmiastowe przy produkcji mleka poniżej 25kg/ dzień,
  • przedłużone – gdzie krowy doi się raz dziennie przez kilka dni, następnie zasusza.

W zahamowaniu wydzielania mleka  duże znaczenie odgrywa ograniczenie dopływu krwi do komórek gruczołu mlekowego, ponieważ gromadzące się w pęcherzykach mleko powoduje zwiększenie ciśnienia w wymieniu, umożliwiając dopływ składników pokarmowych w dawce, co wykorzystywane jest w większości obór prowadzących system natychmiastowego zaprzestania doju.

Z wielu badań naukowych prowadzonych w kraju i zagranicą wynika, że zbyt drastyczne pozbawianie krów składników pokarmowych w dawce prowadzi do zaburzeń metabolicznych i może negatywnie wpływać na produkcję mleka oraz zdrowie krów w zbliżającej się laktacji. Sugeruje to, że należy unikać natychmiastowego zasuszenia krów o wydajności powyżej 17–18 kg mleka na dzień. W takich przypadkach stopniowo, przez około 2 tygodni ograniczamy podaż pasz energetycznych i mlekopędnych, przy zastąpieniu ich paszami słomiastymi. Istotna rolą w tym przypadku spełnia słoma pszenna o długości 2–3 cm, która w bardzo dużym stopniu „czyści żwacz” z brodawek żwaczowych.

Wskazówki przy zasuszeniu:
  1. przeprowadzić kontrolę wymienia przed zasuszeniem,
  2. zasuszać krowy niewykazujące zapaleń wymienia oraz schorzeń metabolicznych,
  3. zasuszać metodą natychmiastową, pod osłoną antybiotyków i zasklepić strzyki osłonkami wewnętrznymi lub zewnętrznymi,
  4. krowy z zapaleniem klinicznym wyleczyć przed wycieleniem,
  5. kontrolować krowy zasuszone,
  6. dostosować żywienie odpowiednio do okresu zasuszenia,
  7. jeśli jest to możliwe, oznaczyć poziom białka, tłuszczu i liczbę komórek somatycznych, a następnie wyeliminować niezgodność,
  8. na 21–14 dni przed wycieleniem krowy ponownie zasklepić strzyk

Prof. Adam Traczykowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a