Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Najważniejsze witaminy okresu okołoporodowego dla krów

Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 04.04.2018r.

Prawidłowe żywienie krów mlecznych w okresie zasuszenia, przejściowym i bezpośrednio po porodzie w znacznym stopniu pozwala ograniczyć ryzyko pojawiania się wielu problemów zdrowotnych nie tylko krów, ale również nowo urodzonych cieląt.

Przed wycieleniem podawaj antyoksydanty


Jednym z poważniejszych zadań w okresie przejściowym jest utrzymanie apetytu krowy na wysokim poziomie. Jest to trudne, bowiem płód wypełnia jamę brzuszną, utrudniając wypełnienie żwacza spożywanym pokarmem. Znacznemu wzrostowi płodu w tym okresie towarzyszy spore pobranie karmy, co wymusza zwiększenie koncentracji energii, białka, witamin i minerałów.

r e k l a m a



Krowy przed porodem dotyka immunosupresja, czyli hamowanie procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych. W tym czasie występuje znaczny stres, który powoduje powstawanie wolnych reaktywnych form tlenu (rodniki). Wpływają one na komórki i niszczą białe ciałka krwi. Dlatego w ostatnich 3 tygodniach ciąży krowy powinny otrzymywać tzw. antyoksydanty w postaci witaminy E i C oraz selenu.

Pierwiastki potrzebują dłuższego okresu zasuszenia


Odbudowa wymienia polega na tym, że następuje regeneracja komórek gruczołowych. W okresie zasuszenia powstaje ok. 30–40% nowych komórek, w których powstaje mleko. Najwięcej nowych komórek powstaje po pierwszej laktacji, dlatego ważne jest zasuszanie pierwiastek przez dłuższy okres. U starszych krów odnawianie komórek gruczołowych jest znacznie mniejsze, dlatego przy dłuższym zasuszaniu istnieje realna obawa, że w miejsce produkowanego mleka komórki gruczołowe wypełniają się tkanką łączną lub tłuszczową.




Z kolei długie okresy są związane z problemem zapłodnienia krowy na kolejną laktację. Niestety, takich przypadków w naszych oborach jest bardzo dużo – wystarczy wyszukać w tabulogramie zwierzęta, u których okres międzywycieleniowy jest dłuższy niż 420 dni, a często przekracza 700 a nawet 1000 dni. Utrzymanie takich krów z pewnością jest kosztotwórcze i nie przynosi korzyści.

Najważniejsze witaminy w okresie okołoporodowym


Istotnymi do życia związkami organicznymi są witaminy o różnej budowie chemicznej, niezbędnymi do prawidłowego przebiegu metabolizmu. Zapotrzebowanie krów mlecznych na witaminy jest różne i zależne od wieku, stanu fizjologicznego, zdrowia, poziomu produkcji i sposobu żywienia, a także od stabilności i przyswajalności. Do najważniejszych w okresie okołoporodowym należy witamina A, a szczególnie β-karoten i witamina E z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a