r e k l a m a

Partner serwisu

Naturalna obrona krów przed mastitis

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 22.08.2018r.

W zapobieganiu i ograniczaniu infekcji wymienia krowa mleczna wykorzystuje swoje mechanizmy fizjologiczne, jak również fizyczne. Ich podstawę stanowi zdrowa i nienaruszona skóra strzyków, która minimalizuje ryzyko zasiedlenia skóry przez bakterie – w tym jakże groźnego gronkowca Staphylococcus aureus – i tym samym możliwość wywołania infekcji.

Budowa strzyków zabezpiecza przed infekcją

r e k l a m a

Jedną ze stref obrony jest zwieracz strzyka, który stanowi zarówno barierę fizyczną ograniczającą dostawanie się bakterii do wymienia, jak i potencjalną barierę chemiczną. U zdrowych krów zwieracz strzyka jest pomiędzy dojami ściśle zamknięty, co stanowi swoistą barierę dla inwazji bakterii. Ponadto pierwsze 10–15 milimetrów kanału strzykowego jest wyścielonych keratyną, woskowatą substancją, która pomaga w zatrzymywaniu bakterii i może również posiadać pewne właściwości bakteriobójcze. Warstwa keratyny jest zazwyczaj częściowo usuwana podczas każdego doju, jednak między dojami odbudowuje się, pomagając w hamowaniu wejścia bakterii.

Wyspecjalizowany układ odpornościowy krowy

Układ odpornościowy składa się z elementów, które wykrywają obecność bakterii wywołujących mastitis. I tak np. białe ciałka krwi (kom. somatyczne) produkowane w szpiku kostnym krążą w krwioobiegu. W przypadku wejścia bakterii wywołujących mastitis, układ odpornościowy wykrywa markery chemiczne wiążące się z bakteriami, co uruchamia ruch dużych ilości komórek somatycznych. Przechodzą one z obiegu krwi do pęcherzyków, a kiedy już są na miejscu, wykrywają i zabijają bakterie wchłaniając je i wykorzystując różne enzymy, aby je zniszczyć.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody