Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Naturalna obrona krów przed mastitis

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 22.08.2018r.

W zapobieganiu i ograniczaniu infekcji wymienia krowa mleczna wykorzystuje swoje mechanizmy fizjologiczne, jak również fizyczne. Ich podstawę stanowi zdrowa i nienaruszona skóra strzyków, która minimalizuje ryzyko zasiedlenia skóry przez bakterie – w tym jakże groźnego gronkowca Staphylococcus aureus – i tym samym możliwość wywołania infekcji.

Budowa strzyków zabezpiecza przed infekcją

Jedną ze stref obrony jest zwieracz strzyka, który stanowi zarówno barierę fizyczną ograniczającą dostawanie się bakterii do wymienia, jak i potencjalną barierę chemiczną. U zdrowych krów zwieracz strzyka jest pomiędzy dojami ściśle zamknięty, co stanowi swoistą barierę dla inwazji bakterii. Ponadto pierwsze 10–15 milimetrów kanału strzykowego jest wyścielonych keratyną, woskowatą substancją, która pomaga w zatrzymywaniu bakterii i może również posiadać pewne właściwości bakteriobójcze. Warstwa keratyny jest zazwyczaj częściowo usuwana podczas każdego doju, jednak między dojami odbudowuje się, pomagając w hamowaniu wejścia bakterii.

r e k l a m a



Wyspecjalizowany układ odpornościowy krowy

Układ odpornościowy składa się z elementów, które wykrywają obecność bakterii wywołujących mastitis. I tak np. białe ciałka krwi (kom. somatyczne) produkowane w szpiku kostnym krążą w krwioobiegu. W przypadku wejścia bakterii wywołujących mastitis, układ odpornościowy wykrywa markery chemiczne wiążące się z bakteriami, co uruchamia ruch dużych ilości komórek somatycznych. Przechodzą one z obiegu krwi do pęcherzyków, a kiedy już są na miejscu, wykrywają i zabijają bakterie wchłaniając je i wykorzystując różne enzymy, aby je zniszczyć.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a