Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

O czym trzeba pamiętać przy zasuszaniu krów mlecznych?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 11.10.2018r.

W okresie zasuszenia krowy są bardzo podatne na choroby wymienia, dlatego na około 10–14 dni przed planowanym zasuszeniem należy przeprowadzić kontrolę jakości mleka (liczbę komórek somatycznych, % tłuszczu i % białka). W przypadku niekorzystnych wyników, należy ustalić rodzaj drobnoustrojów wywołujących zapalenie, a następnie zastosować ukierunkowane leczenie antybiotykowe oraz dezynfekcję strzyków.

Okres zasuszenia nie może być krótszy niż 40 dni

Okres zasuszenia rozpoczyna się wykonaniem ostatniego doju, po którym stosowana jest antybiotykoterapia (w przypadku wystąpienia w ostatnich 2 miesiącach bakteryjnego zakażenia) lub zastosowanie osłonki zewnętrznej lub wewnętrznej o nazwie DRY DIP.

r e k l a m a



Krowy zasuszone należy obserwować i unikać obmacywania wymienia, aby przez dotyk lub uścisk nie doprowadzić do wytworzenia oksytocyny pobudzającej proces ponownego wytworzenia mleka. Przyjmuje się, że okres ten powinien trwać około 8 tygodni, przy czym nie może być krótszy niż 40 dni i nie dłuższy niż 65 dni.

Jak żywić krowy podczas zasuszenia?

Okres zasuszenia nie powinien być czasem poprawiania kondycji krowy lub gromadzenia rezerw na przyszłą laktację. Nie zaleca się też odchudzania zwierząt, ponieważ nie pozwala na to układ hormonalny. W dawkach dla krów zasuszonych należy ograniczyć podaż pasz energetycznych i mlekopędnych, a zwiększyć podaż balastowych pasz słomiastych. Pasze powinny być dobrej jakości. Duży udział słomy na tym etapie zasuszenia wpływa pozytywnie na lepsze przygotowanie żwacza do większego pobrania pasz po wycieleniu.

Dawka pokarmowa w tym czasie powinna składać się z:
  • kiszonki z kukurydzy (2–3 kg s.m.),
  • kiszonki z traw lub GPS (2–3 kg s.m.),
  • sieczki słomy pszennej (3–5 kg s.m.),
  • poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (2–2,5 kg s.m.),
  • mieszanki mineralno-witaminowej dla krów zasuszonych – 200 g/szt./dzień.
Dawka taka zawiera w suchej masie 11–12% białka ogólnego oraz 50–55% NDF i około 35% ADF. Spożycie suchej masy w grupie krów zasuszonych powinno wynosić około 11–12 kg s.m., co stanowi 2% masy ciała.

Paszami, których udział w dawce pokarmowej powinien być ograniczony, są kiszone wysłodki buraczane oraz kiszonka z lucerny.

Pamiętaj o witaminach i minerałach

Żywienie mineralno-witaminowe w okresie zasuszenia właściwego stanowi ważny element tego okresu. Krowa, mimo że nie produkuje mleka, potrzebuje minerałów i witamin dla rozwijającego się płodu. Należy pamiętać, że podaż ich powinna być zgodna z normami żywieniowymi, bowiem nadmierna ilość któregoś ze składników może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia krowy i płodu. Szczególnie niebezpieczne jest stosowanie nadmiernej ilości wapnia, prowadzące do zmian hormonalnych w wydzielaniu kalcytoniny. Może to powodować trudny poród, a następnie porażenie poporodowe.


Fot. Pixabay
  • W grupie krów zasuszonych spożycie suchej masy powinno wynosić około 11–12 kg s.m., co stanowi 2% masy ciała

Pomoc w regeneracji wątroby i nerek

Wykorzystując okres zasuszenia na regenerację żwacza oraz wymienia, warto również pomyśleć o odtruciu i regeneracji wątroby, a także nerek. Narządy te podczas kilkusetdniowej laktacji nie tylko intensywnie pracują, ale również kumulują w sobie bardzo duże ilości substancji toksycznych i szkodliwych dla organizmu. Bardzo dobre efekty w tym zakresie wykazują hepatyki zawierające w swoim składzie stymulatory trawienne aktywujące mikroflorę żwacza, sorbiol, cholinę, hydrolizowaną kazeinę, metioninę, niacynę oraz zioła. Szczególnego znaczenia nabierają preparaty absorbujące mikotoksyny. Stosowanie ich w okresie zasuszenia właściwego (np. MOS-ELITE), kiedy w diecie znajdują się duże ilości słomy nie zawsze dobrej jakości, daje bardzo dobre efekty zdrowotne i produkcyjne.

Prof. Adam Traczykowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a