Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

O przyszłości OSM Łowicz zadecydują właściciele

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 12.09.2018r.

– Firma OSM Łowicz musi efektywnie pracować – niezależnie od decyzji właścicieli co do jej przyszłości. Bo to rolnicy – członkowie spółdzielni zadecydują o jej dalszym losie – przyznaje Iwona Grzybowska, będąca nową prezes Zarządu OSM Łowicz.

Jest to obszerny fragment wywiadu z nową prezes Zarządu OSM Łowicz Iwoną Grzybowską, który w całości publikujemy w „Poradniku łowickim” – regionalnym dodatku do 36 numeru Tygodnika Poradnika Rolniczego.

r e k l a m a



Dopiero od dwóch tygodni działa w OSM Łowicz nowy zarząd?

Tak. 16 sierpnia rada nadzorcza OSM Łowicz przyjęła rezygnację poprzedniego zarządu i powołała nowy zarząd w osobach: Iwona Grzybowska – prezes i Łukasz Siewierski – wiceprezes. Natomiast na posiedzeniu rady 28 sierpnia radni podjęli uchwałę o powołaniu Arkadiusza Pisarka na funkcję zastępcy prezesa do spraw handlu. Jest to doświadczony handlowiec, który sprawdził się zarówno w spółdzielczości, jak i w prywatnej firmie handlującej produktami mleczarskimi...

Jak obecnie wygląda dzień pracy OSM Łowicz? Nasza rozmowa toczy się 29 sierpnia.

Celem spółdzielni jest skupowanie, przerabianie mleka i sprzedaż produktów z niego wytworzonych. I nowy zarząd ma pełną kontrolę nad tym procesem i nie dopuszcza, aby ów proces został zaburzony. Realizujemy obecnie bardzo duże zamówienia. W macierzystym zakładzie w Łowiczu produkujemy sery twarde oraz je konfekcjonujemy. Wytwarzamy tam wyroby UHT na bardzo dużą skalę, masło oraz proszkujemy serwatkę. Zakład w Kutnie pracuje na 100 procent swoich możliwości. Nalewamy tam między innymi unikatowe kefiry cieszące się dużym uznaniem wśród konsumentów, bo robione na bazie szczepionek specjalnie dla nas przygotowanych. W Kutnie robimy także śmietany termizowane, jogurty naturalne typu greckiego, twarogi, sery twarde oraz proszki. W Kutnie pracuje jedyna w Polsce linia do produkcji sera salami o długości jednego metra. Co ma duże znacznie w procesie konfekcjonowania tego sera. Natomiast w Zakładzie w Toruniu, produkujemy między innymi serek wiejski, maślanki w kartonach i butelkach oraz jogurty.

Firma OSM Łowicz musi efektywnie pracować – niezależnie od decyzji właścicieli co do jej przyszłości. Bo to rolnicy – członkowie spółdzielni zadecydują o jej dalszym losie. Jako nowy zarząd musimy przygotować pod względem organizacyjnym i informacyjnym zebrania rejonowe, na których będziemy omawiali poszczególne oferty firm, które złożyły oferty przyłączenia OSM Łowicz. Chodzi tutaj o SM Mlekpol z Grajewa, SM Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego oraz Grupę Kapitałową Polmlek. Będziemy też przedstawiali naszą koncepcję funkcjonowania łowickiej spółdzielni jako samodzielnego podmiotu gospodarczego...

Jaki jest obecnie poziom skupu mleka?

Dziennie skupujemy około 1 miliona 150 tysięcy litrów... Wczoraj na posiedzeniu rady nadzorczej podwyższyliśmy cenę skupu mleka o 10 groszy na litrze. Jest to związane z polepszającą się sytuacją w handlu naszymi wyrobami.

Rozmawiał Krzysztof Wróblewski

(fot. OSM Łowicz)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a