StoryEditorPorady

Od jakiej wielkości stada powinno się grupować krowy?

12.02.2020., 14:02h
Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego zarządzania stadem jest podział na grupy technologiczne, wynikający ze stanu fizjologicznego, różnych potrzeb pokarmowych zwierząt czy też wydajności.

Świeżo wycielone w osobnej grupie

Niezależnie od wielkości stada, w każdym powinna być utworzona grupa krów wycielonych (fresh cow), do około 30.–40. dnia laktacji.

Utworzenie tej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary. Istotnym celem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy.

Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze. W przypadku gdy stół paszowy jest zbyt krótki, pierwiastki są często odganiane lub niedopuszczane do stołu, szczególnie bezpośrednio po podaniu TMR-u
  • Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze. W przypadku gdy stół paszowy jest zbyt krótki, pierwiastki są często odganiane lub niedopuszczane do stołu, szczególnie bezpośrednio po podaniu TMR-u
Grupa ta ma odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne (np. glukoplastyczne). Krowy tej grupy pobierają około 17–18 kg suchej masy, co nie jest wystarczające dl...
Pozostało 20% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 13:24