r e k l a m a

Partner serwisu

Od kiedy cielętom można podawać soję?

Polskie mleko Cielęta
Data publikacji 25.01.2019r.

Z punktu widzenia wartości pokarmowej, to czy preparat mlekozastępczy zawiera komponenty genetycznie modyfikowane czy też nie, nie stanowi żadnej różnicy. Pod warunkiem, że zadawane dawki pokarmowe będą podobne. A zatem, efekty żywienia cieląt tymi rodzajami preparatów będą takie same. Ale…

Soja negatywnie wpływa na młode cielęta

r e k l a m a

Zdecydowana większość preparatów mlekozastępczych na pierwszy okres odchowu cieląt nie zawiera w swoim składzie soi. Są one jednak droższe w porównaniu do tych zawierających komponenty sojowe, ale ich stosowanie przekłada się na lepsze przyrosty i zdrowie. Dlaczego? Bo obecność komponentów sojowych podawanych cielętom najmłodszym, czyli do ukończenia 21. dnia życia negatywnie wpływa na efekty odchowu. Dzieje się tak dlatego, że soja zawiera wiele składników antyodżywczych, takich jak: inhibitory proteaz, białka antygenowe czy niestrawne węglowodany, które jeśli znajdą się w preparacie mlekozastępczym niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego cielęcia, szczególnie jelita cienkiego. Usunięcie z preparatu mlekozastępczego produktów sojowych może zatem przełożyć się tylko i wyłącznie na lepsze efekty odchowu cieląt.

Soja dopiero po 3 tygodniu życia

r e k l a m a

Z kolei, w preparatach przeznaczonych na drugi okres odchowu powszechnymi komponentami są produkty uboczne przetwórstwa soi, w tym mączki, izolaty i koncentraty białka sojowego. Białko sojowe może zastąpić w preparatach mlekozastępczych dla cieląt nawet połowę białka pochodzenia mlecznego, jednak białko to nie jest niezbędnym składnikiem tych preparatów.


Fot. Beata Dąbrowska
  • Eliminacja z preparatu mlekozastępczego produktów sojowych zdecydowanie może przełożyć się na lepsze efekty odchowu cieląt

Zdaniem dr. Pawła Górki z UR w Krakowie, gdybyśmy w preparacie mlekozastępczym zastąpili białko w 50% białkiem pochodzenia sojowego, to zmniejszymy przyrosty masy ciała cieląt nawet o ponad 30% w pierwszych dwóch tygodniach życia i około 5% w całym okresie odchowu. Te negatywne efekty są o wiele mniejsze, jeśli produkty sojowe znajdą się w późniejszym okresie odchowu, po ukończeniu 3. tygodnia życia.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody