r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Odpowiednia struktura paszy wzmaga apetyt u krów

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 07.03.2018r.

Przy wydajności do 8 tys. kg mleka problem zapewnienia odpowiedniej struktury dawki dla krów mlecznych praktycznie nie istnieje, ponieważ 70–80% suchej masy dawki stanowią pasze objętościowe. Zdecydowanie więcej problemów pojawia się, gdy krowy dają dziennie powyżej 45 litrów mleka

r e k l a m a

Wówczas to pasze treściwe stanowią bardzo często nawet 50% udziału w suchej masie dawki. Dzieje się tak dlatego, że wraz ze wzrostem wydajności rośnie zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe, ale wraz z nią nie rośnie – niestety – apetyt krów. Jak twierdzi dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny – w takiej sytuacji hodowcy zmuszeni są do zagęszczania dawki pokarmowej, tak by w mniejszej ilości paszy zmieścić więcej energii i białka.

Dlaczego pobranie suchej masy przez krowy nie nadąża za ich wydajnością?


Przyczyn takiego stanu jest wiele. Wśród nich wymienia się: jakość i smakowitość pasz, występowanie schorzeń typowych dla okresu okołoporodowego, dostępność do stołu paszowego i wody, stres cieplny, hierarchia w stadzie oraz struktura dawki pokarmowej, która bezpośrednio wpływa na apetyt krów. Długie cząsteczki paszy stymulują proces przeżuwania, odłykania oraz aktywność ruchową żwacza. Przeżuwanie z kolei stymuluje wydzielanie śliny buforującej żwacz (jeden litr śliny zawiera 7 gramów związku buforującego – wodorowęglanu sodu). Zapobiega to gwałtownym spadkom pH i przyczynia się do poprawy zdrowotności żwacza.



  • Wysoki udział pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych niejednokrotnie prowadzi do „upośledzenia” struktury fizycznej dawki. A to właśnie jej strukturalność ma bezpośredni związek z apetytem krów

Czym jest peNDF i na co wpływa?

r e k l a m a

Wzrastająca ilość produkowanej śliny nie jest jednak uzależniona od obniżającego się pH żwacza. Niemal całkowicie zależy od ilości włókna fizycznie efektywnego w dawce (peNDF). Co to jest fizycznie efektywne włókno? Oznaczane w analizach chemicznych pasz włókno NDF (czyli włókno neutralne detergentowo) określa wyłącznie chemiczne właściwości włókna pokramowego, a nie jego cechy fizyczne, jak na przykład długość. I właśnie pojęcie włókna fizycznie efektywnego (peNDF) zostało wprowadzone po to, aby uwzględnić fizyczne właściwości włókna neutralno-detergentowego, którego długie cząstki – powyżej 1 cm – zachęcają krowy do przeżuwania. peNDF wyznacza się przez określenie udziału cząstek paszy o wielkości powyżej 1 mm. Minimalna zawartość peNDF w dawce pokarmowej dla krów mlecznych powinna wynosić nie mniej niż 22 procent, w kilogramie jej suchej masy. Wartość ta pozwala na utrzymanie pH żwacza na poziomie 6,0–6,2. A zatem, w trosce o zdrowie naszych krów warto słuchać, opiekujących się gospodarstwem doradców żywieniowych, którzy badając pasze na sitach zwracają uwagę na odpowiednią postać fizyczną dawki.

Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody