Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Odpowiednim żywieniem można zapobiec hipokalcemii

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 21.12.2017r.

Subkliniczna hipokalcemia, przy której zawartość wapnia spada poniżej 2mmol/l, pojawia się u 40–54% krów w drugiej i wyższej laktacji. W pierwszej laktacji schorzenie występuje u około 25% mlecznic. Przyczyną występowania choroby ( w tym również porażenia poporodowego) jest wysoki poziom wapnia i potasu w dawce pokarmowej w okresie zasuszenia.

Konsekwencje hipokalcemii


Pojawienie się choroby prowadzi do zmniejszenia – i to znacznego – produkcji mleka i występowania stanów zapalanych wymienia. Oprócz tego możemy spodziewać się także trudnych porodów, opóźnieniami w inwolucji macicy oraz zatrzymywaniu łożyska. Wskutek niedoboru wapnia zmniejsza się kurczliwość mięśni, w tym przedżołądków i trawieńca, przez co zmniejsza się apetyt krów, a stąd już krótka droga do ujemnego bilansu energii, stłuszczenia wątroby, ketozy czy przemieszczenia trawieńca.

Jak jej zapobiegać?


Najprostszą i najbardziej skuteczną metodą zapobiegania klinicznej i subklinicznej hipokalcemii jest przede wszystkim przestrzeganie kilku zasad żywieniowych.

r e k l a m a



W okresie przygotowawczym do porodu należy stosować dietą niskowapniową i niskopotasową. Struktura dawki, zawartość włókna surowego i węglowodanów powinna być optymalna.

W oborach, gdzie zmniejszenie Ca i K w dawce jest niemożliwe należy stosować dodatek kwaśnych soli, które zwiększają zawartość anionów w diecie. Poprzez osiągnięcie podwyższonego stężenia anionów wzbudzamy jednak powstanie nieznacznej kwasicy metabolicznej, która wpływa na zwiększenie mobilizacji wapnia z układu kostnego. Głównym źródłem anionów mogą być chlorki lub siarczki, szczególnie zaś dobrze przyswajalne są chlorki w dawce opartej na ziarnach soi. Nasilenie powstającej kwasicy metabolicznej trzeba kontrolować przez np. pomiar pH moczu, które w takim przypadku powinno wynosić 6–6,8. Kwasica metaboliczna trwająca u krów przez 3 dni jest wystarczająca do uregulowania procesów równowagi wapnia w organizmie i zapobiega występowaniu porażenia poporodowego.

Skutecznym sposobem zapobiegającym hipokalcemii jest także podawanie krowom łatwo przyswajalnych związków wapnia, tak w okresie okołoporodowym jak i w laktacji. Można podawać propionian wapnia w dawce 100–150 na krowę dziennie, w okresie na 10 dni przed porodem, do 10–20 dni po porodzie. Innym, bardzo przydatnym w tym okresie związkiem jest chlorek wapnia, ale tylko w postaci żelu (bo jest najchętniej pobierany przez zwierzęta), który może być stosowany zarówno przed jaki po porodzie.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a