r e k l a m a

Partner serwisu

OSM Czarnków – to był dobry rok

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 05.07.2018r.

Produkty ze spółdzielni mleczarskiej w Czarnkowie są naturalne i bez GMO. Bez trudu zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia. Mleczarnia jest dobrze zarządzana a jej produkty rozpoznawalne nie tylko w kraju.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie pod kierownictwem prezesa Helmuta Doliwy i wiceprezes Zofii Just, wypracowała w 2017 r. zysk netto w wysokości 514 tys. zł. Kwotę tę uchwałą Walnego Zgromadzenia, które odbyło się 14 czerwca br. w całości przekazano na fundusz zasobowy spółdzielni. Jak powiedział na Walnym Helmut Doliwa, mleczarnia skupiła w 2017 r. 68,8 mln l mleka przy dynamice 104%, średnia cena płacona dostawcom mleka wyniosła 1,38 zł/l.

r e k l a m a



Siedemnastu wspaniałych

Na koniec ubiegłego roku OSM Czarnków liczyła 606 członków, a wartość ich udziałów 7,7 mln zł. Fundusz zasobowy natomiast wyniósł ponad 47 mln zł.

W ubiegłym roku mleko do naszej spółdzielni dostarczało 523 rolników, a dostawa na gospodarstwo, w porównaniu z 2016 r., wzrosła z 126 do 136 tys. l. 17 rolników odstawiło ponad 500 tys. l mleka. Najwięcej mleka, tj. 44,8 mln litrów trafia do nas z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego – wyliczał Helmut Doliwa.

Trzech dostawców sprzedało do spółdzielni w ubiegłym roku ponad 1 mln litrów mleka, rekordzista natomiast ponad 2 mln litrów. Wśród rekordzistów znalazło się liczne grono młodych rolników, którzy kontynuują i rozwijają produkcję mleka po rodzicach.

Ubiegły rok był dla spółdzielni korzystny. O 18,4%, czyli o 20 mln zł więcej w porównaniu z 2016 r. spółdzielnia uzyskała ze sprzedaży swoich towarów. Przychód ze sprzedaży wyniósł 137,8 mln zł, w tym ze sprzedaży galanterii na eksport 4,1 mln zł.



  • Prezes OSM Czarnków Helmut Doliwa przedstawia sprawozdanie z działalności spółdzielni za 2017 r. Obok po prawej wiceprezes Zofia Just oraz Łukasz Szwedek, sekretarz Walnego. Od lewej na zdjęciu są asesorzy: Arkadiusz Borączka oraz Henryk Helak, a także prowadzący Walne Przemysław Jagła

Największy wzrost sprzedaży w odniesieniu do ubiegłego roku uzyskano w przypadku następujących produktów: twarogu ekstra o 62%, twarożku domowego – 42,5%, serka wiejskiego typu cottage 20,5%, kaszki manny – 16%, serniczka z polewą o 15,7%, twarożków homogenizowanych o 15%, masło o 12% oraz śmietanki 30-procentowej o 9,8%.

  • Nagrodzeni dostawcy za 2017 rok

    Przemysław Jagła – 2,198 mln l,
    Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo Usługowe Strzelce – 1,115 mln l,
    Danuta Sówka – 1,091 mln l,
    Bartłomiej Cichorek – 914 tys. l,
    Marek Frątczak – 767 tys. l,
    Jarosław Kaźmierczak – 733 tys. l,
    Marcin Piechowiak – 715 tys. l,
    Adam Warnke – 691 tys. l,
    Piotr Załachowski – 642 tys. l,
    Lucyna Dubiak – 642 tys. l,
    Marek Cichy – 640 tys. l,
    Włodzimierz Bukowski – 612 tys. l,
    Małgorzata i Jan Czerniakowie – 583 tys. l,
    Andrzej Parecki – 557 tys. l,
    Wojciech Spychała – 544 tys. l,
    Józef Ligenza – 536 tys. l,
    Rolniczy Kombinat Spółdzielczy Bobulczyn – 516 tys. l.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a