Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

OSM w Grodziski Mazowieckim rozwija produkcję mozzarelli

Polskie mleko Spółdzielnia mleczarska
Data publikacji 13.06.2019r.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim mozzarellą słynie. Minęło już ponad ćwierć wieku, kiedy ruszyła produkcja tego włoskiego specjału. Do jego niemal pełnej gamy dołącza kolejny produkt – mozzarella koszerna. Informację tę przekazał delegatom prezes zarządu grodziskiej spółdzielni Tadeusz Proczek, podczas dorocznego Zebrania Przedstawicieli, które odbyło się 5 czerwca br.

OSM w Grodzisku Mazowieckim z roku na rok skupuje coraz więcej mleka

r e k l a m a

Zebranie otworzył i przewodniczył mu Wojciech Walczak – przewodniczący rady nadzorczej. Na sekretarza zebrania wybrano Violettę Zylbert, a na asesorów: Wojciecha Szymańczaka i Marka Kuczyńskiego. W skład komisji wnioskowej weszli: Anna Szelachowska, Michał Dębkowski i Zbigniew Brzozowski. Komisję mandatowo-skrutacyjną reprezentowali: Stanisław Szlaga, Tomasz Nowak oraz Arkadiusz Radziejewski.

W 2018 roku nasza spółdzielnia skupiła od swoich dostawców blisko 22 mln 400 tys. litrów mleka i było to o 316 tys. litrów więcej, niż w roku poprzedzającym, co daje dynamikę 101,43%. Za surowiec ten zapłaciliśmy blisko 27 mln złotych (netto). W tym samym okresie zakupiliśmy także ok. 2,7 mln litrów mleka pełnego oraz prawie 80 tys. litrów śmietany, co oznacza, że łączny skup i zakup wyniósł ponad 25 mln litrów mleka i śmietanki. W porównaniu z rokiem 2017 przerobiliśmy o ponad 2 mln litrów więcej, co daje dynamikę na poziomie 108,87% – rozpoczął swoje sprawozdanie prezes zarządu Tadeusz Proczek.

Udział klasy ekstra w skupionym przez spółdzielnię surowcu wyniósł 99,3 %, przy średniej zawartości tłuszczu w mleku na poziomie 3,93% i białka 3,36%. Jak podkreślił prezes, zawartość białka utrzymuje się na niezmienionym poziomie, co dla grodziskiej spółdzielni ma szczególne znaczenie, gdyż zawartość białka w surowcu ma istotny wpływ na rentowość produkcji sera mozzarella, twarogów i kefirów, na których produkcję mleczarnia przeznacza większość skupionego surowca.

Ostatnie dwa lata pokazały także, że tłuszcz mleczny jest równie ważny, a jego spieniężenie może być rentowne – dodał prezes, informując jednocześnie, iż w 2018 roku, średnia cena zapłacona dostawcom wyniosła 1,28 zł, podczas gdy w roku 2017 było to 1,34 zł. Oznacza to, że cena skupu mleka w naszej spółdzielni był niższa w porównaniu z rokiem poprzednim o 4,5%.
  • 10 największych producentów mleka OSM Grodzisk Mazowiecki

    Piotr Banasiak – 1 205 982 l
    Wojciech Malesa – 776 729 l
    Marek Bielak – 462 484 l
    Jan Kucharczyk – 451 555 l
    Jacek Świerszcz – 438 889 l
    Agata Jackowska – 419 222 l
    Jarosław Kołodziejski – 405 459 l
    Marek Suchta – 397 592 l
    Krzysztof Nowakowski – 345 308 l
    Grzegorz Strefling – 344 808 l

Zmniejsza się liczba małych dostawców mleka

W 2018 roku do OSM Grodzisk Mazowiecki mleko dostarczało 330 dostawców i w porównaniu do roku 2017 ilość dostawców zmniejszyła się o 28. Na jednego dostawcę przypadało średnio 67 874 l mleka w roku (w 2017 r. było to 61 682 l), co dało dynamikę na poziomie ponad 110%.

Proces restrukturyzacji gospodarstw w naszej spółdzielni powoli, ale następuje, zmniejsza się bowiem liczba mniejszych, a wzrasta liczba większych dostawców. Dziesięciu największych naszych dostawców dostarczyło do zakładu 5 mln 248 tys. litrów mleka, co stanowi 23,43% ogólnego skupu. Z kolei 20 największych producentów dostarczyło ponad 8 mln litrów, co stanowi 36,16% skupu ogólnego. Wielkość i wartość sprzedaży mleka spożywczego, twarogów, śmietany i śmietanek była na poziomie roku 2017. Najwyższy wzrost produkcji i sprzedaży odnotowaliśmy w segmencie serów mozzarella i wyniósł on 36,5 tony – poinformował delgatów prezes nadmieniając jednocześnie, że w ubiegłym roku w spółdzielni nie prowadzono żadnych nowych inwestycji, bowiem – jak podkreślał – polityką zarządu i rady nadzorczej było i jest maksymalne wykorzystanie środków unijnych w ramach planowanych inwestycji. Sprzedaż wyrobów odbywa się poprzez punkty sprzedaży detalicznej, zakłady żywienia zbiorowego, hurtownie oraz magazyny centralnych sieci, w tym Carrefuor, Tesco, Polo Market, Eurocash i Społem. Do sieci Tesco: Czechy, Słowacja i Węgry trafia mozzarella – mini.


Prezydium zebrania w składzie (od lewej): Wojciech Szymańczak, Violetta Zylbert – sekretarz, Wojciech Walczak i Marek Kuczyński
  • Prezydium zebrania w składzie (od lewej): Wojciech Szymańczak, Violetta Zylbert – sekretarz, Wojciech Walczak i Marek Kuczyński

Mozzarella koszerna - nowość wśród produktów grodziskiej spółdzielni

OSM Grodzisk Mazowiecki stale wprowadza na rynek nowe produkty. Ostatnim z nich jest mozzarella koszerna, która trafiać będzie do Francji, a następnie na kolejne rynki europejskie. W czwartym kwartale 2017 roku spółdzielnia podpisała umowę na realizację zadań inwestycyjnych w ramach dofinansowania z PROW i w roku bieżącym rozpoczęła się realizacja tego projektu. Uwzględnia on m.in rozbudowę części produkcyjnej oraz jej wyposażenie technologiczne, a także zakup oprogramowania do zarządzania przedsiębiorstwem. Łączna kwota planowanych inwestycji to blisko 6,5 mln zł.


Tradycją Zebrania Przedstawicieli OSM w Grodzisku Mazowieckim jest uhonorowanie największych jej dostawców dyplomami i pamiątkowymi pucharami. Od lewej: Wojciech Malesa, Wojciech Walczak – przewodniczący RN, Tadeusz Proczek – prezes zarządu, Marek Bielak,  Paweł Kuroczycki – redaktor  naczelny TPR i Marek Suchta
  • Tradycją Zebrania Przedstawicieli OSM w Grodzisku Mazowieckim jest uhonorowanie największych jej dostawców dyplomami i pamiątkowymi pucharami. Od lewej: Wojciech Malesa, Wojciech Walczak – przewodniczący RN, Tadeusz Proczek – prezes zarządu, Marek Bielak,  Paweł Kuroczycki – redaktor  naczelny TPR i Marek Suchta
Uczestniczący w zebraniu z grodziskimi delegatami Jan Dworniak – biegły rewident, prezes Centrum Badań Audytorskich, podkreślił, iż po sprawdzeniu bilansu finansowego spółdzielni za rok 2018 potwierdził, że spółdzielnia wykazuje dobry wskaźnik płynności finansowej i zapewnione jest jej bezpieczeństwo finansowe. Potwierdzenie prawidłowości w funkcjonowaniu mleczarni delegaci uzyskali także od obecnego na zebraniu Tadeusza Maliborskiego – starszego lustratora z KZSM Zw. Rew, który przeprowadzał lustrację spółdzielni pod względem całokształtu jej działalności przez ostatnie 4 lata.


W zebraniu udział wzięło 22 delegatów
  • W zebraniu udział wzięło 22 delegatów
Rok 2019 to rok jubileuszowy dla naszej spółdzielni, której początek datuje się na 1 maja 1944 roku, kiedy to prywatna dotychczas mleczarnia kupiona została przez kilkunastu rolników z okolicznych wsi, którzy założyli spółdzielnię mleczarską. Wszyscy członkowie i pracownicy życzyliby sobie, aby ten jubileuszowy rok był dobry, czyli cena płacona za mleko i wynagrodzenie za pracę były satysfakcjonujące. Jednak w branży mleczarskiej trudno jest przewidzieć, jaki będzie rok w naszym kraju i naszej spółdzielni. Wszystko bowiem zależy od światowej produkcji mleka, a przede wszystkim od wielkości spożycia produktów nabiałowych w krajach azjatyckich i afrykańskich – stwierdził na koniec prezes Tadeusz Proczek, który otrzymał jednomyślne absolutorium od delegatów.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a