StoryEditorSpółdzielnia mleczarska

OSM w Siedlcach zainwestuje w produkcję sera mozzarella

19.04.2019., 13:04h
Walne Zgromadzenie Przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach odbyło się 11 kwietnia br. Zaraz po otwarciu obrad wybrano jego prezydium, czyli przewodniczącego, sekretarza i dwóch asesorów. Przewodniczącym prezydium został Jarosław Orzyłowski, sekretarzem Jerzy Chaciński, a asesorami Zenon Piotrowski oraz Jolanta Guzek.

Początek obrad

Regulamin obrad przedstawił wiceprezes Waldemar Szajko.

Czwarty punkt posiedzenia obejmował wybór dwóch komisji: – mandatowo-skrutacyjnej oraz uchwał i wniosków. Przewodniczącym komisji mandatowo-skrutacyjnej został Jarosław Dobrowolski, a członkami Piotr Matejko, kierownik działu skupu oraz Jacek Jastrzębski. Natomiast przewodniczącym komisji uchwał i wniosków została Bogusława Kurkus, a członkami Marek Żelechowicz i Mariusz Pniewski. Opiekunem pierwszej Komisji został Piotr Matejko, a drugiej wiceprezes Waldemar Szajko.

Następnie Marek Czapski, prezes zarządu przedstawił sprawozdanie z działalności OSM w Siedlcach za 2018 rok.

Zysk i ciągłe inwestycje

Na prowadzonej działalności w 2018 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach osiągnęła zysk netto ponad 1,7 mln zł. OSM Siedlce w 2018 roku skupiła blisko 49 mln litrów mleka, a dynamika skupu w stosunku do roku poprzedniego wyniosła 102,6%. Średnia cena skupionego surowca wyniosła 1,37 zł i była o 2 grosze niższa od ceny zapłaconej w roku 2017.

Najważniejszymi inwestycjami w 2018 roku były zakup i montaż: urządzenia do standaryzacji tłuszczu wraz z odzyskiem ciepła, automatycznej linii do pakowania produktów w wiaderka, analizatora do oznaczania składu produktów mleczarskich, 3 silosów o pojemności 100 m3 pod planowane inwestycje w dziale twarożkarni. Zakupiliśmy i zamontowaliśmy technologiczną linię do produkcji termizowanych serków smarownych oraz instalację wentylacji w dziale galanterii. Przeprowadziliśmy także modernizację instalacji amoniakalnej pod kątem budowy nowego magazynu chłodniczego oraz przebudowaliśmy zasilającą linię energetyczną. Zakupiliśmy klipsownicę pneumatyczną do twarogu mielonego, drukarkę przemysłową do działu jogurtowni – wymienił Marek Czapski.


Od lewej: Jerzy Chaciński, Jarosław Orzyłowski, Zenon Piotrowski i Jolanta Guzek
  • Od lewej: Jerzy Chaciński, Jarosław Orzyłowski, Zenon Piotrowski i Jolanta Guzek
Wśród planów inwestycyjnych na 2019 rok są: zakup i montaż automatycznej linii do produkcji sera mozzarella, zakup i montaż linii do pakowania serków smarownych, rozbudowa magazynu nabiałowego, zakup tunelu chłodniczego do produktów mleczarskich, rozbudowa twarożkarni pod planowaną linię do produkcji sera mozzarella.

Nagrody i wyróżniania dla OSM Siedlce

Marek Czapski wymienił także nagrody i wyróżnienia, jakie OSM Siedlce otrzymała za swoje produkty w 2018 roku. Wśród nich są: Licencja Agro Polska dla produktów: twaróg tłusty mielony, twarogi półtłuste, tłuste i chude formowane w klinki i kostki, Certyfikat Jakość Tradycja za twaróg tłusty tradycyjny oraz mleko pełne w proszku, przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Certyfikat Top Produkt przyznany w programie Doceń Polskie za Twaróg sernikowy wiaderko 1 kg, Certyfikat Top Produkt przyznany za Jogurt Naturalny.

OSM Siedlce otrzymała także podczas targów Mleko Expo Puchar KZSM za najlepszy produkt targów przyznany dla mleka pełnego w proszku, nagrodę KZSM za Super Produkt Mleczarski za zestaw serków homogenizowanych w kategorii opakowanie, nagrodę KZSM za najwyższą jakość kefiru i jogurtu naturalnego. Podczas Mleko Expo otrzymaliśmy także nagrodę KZSM za wysoką jakość śmietany jogurtowej 10% oraz nagrodę za najlepszy produkt targów Mleko Expo za jogurt grecki 350 g, jak też puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za całokształt działalności – powiedział prezes Marek Czapski.


Marek Czapski, prezes zarządu
  • Marek Czapski, prezes zarządu
Prezes zarządu Marek Czapski stwierdził, że sytuacja na rynku mleka jest zmienna.

Średnia cena w skupie kształtuje się na poziomie 1,4 zł i jest o około 1,5% wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Natomiast ceny tłuszczu mlecznego spadły o około 5%. Optymistycznie zapowiadają się ceny mleka w proszku odtłuszczonego, które w ostatnim czasie nieznacznie wzrosły. Mamy nadzieję, że te trendy utrzymają się na stałe. Niestabilne sytuacje w sprzedaży zmuszają zarząd do podejmowania decyzji na bieżąco w zależności od koniunktury na rynku, a ta bywa czasami bardzo trudna – powiedział Marek Czapski.

Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich przedstawił aktualną sytuację w polskim mleczarstwie. Ponadto Waldemar Broś odniósł się do sprawozdania przedstawionego przez prezesa Marka Czapskiego.

Chciałbym pochwalić zarząd i księgową Mariannę Serzysko za uzyskane wyniki. Wypracowany zysk jest bardzo dobry jak na miniony 2018 rok. Średnia zapłacona cena jest wyższa o 3 grosze od średniej ceny w kraju – powiedział Waldemar Broś.


Delegaci na Walne Zgromadzenie
  • Delegaci na Walne Zgromadzenie
Wśród gości zaproszonych na Walne Zgromadzenie Przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach byli między innym: Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Robert Smyl, dyrektor Centrum Bankowości Kooperacyjnej BGŻ PNB Paribas Lublinie, Łukasz Fąfara, doradca klienta banku BGŻ PNB Paribas Oddział w Lublinie Małgorzata Cepek, wicestarosta siedlecki, Beata Speruda, radca prawny, Jan Jastrzębski, emerytowany kierownik Działu Skupu OSM Siedlce, przedstawiciel „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

Delegaci udzielili absolutorium dotychczasowemu zarządowi w składzie: Marek Czapski – prezes zarządu i Waldemar Szajko, wiceprezes zarządu.

Józef Nuckowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 12:43