Ostrożnie z paszą treściwą po wycieleniu

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 29.12.2017r.

Dążąc do optymalnego zaopatrzenia energetycznego krów po wycieleniu, większość hodowców popełnia błąd sądząc, że można wyrównać niedobory energetyczne paszą treściwą. Pasze te są wprawdzie wysokoenergetyczne, ale jednocześnie ubogie we włókno.

Ile treściwej po wycieleniu?


Stopniowe ich wprowadzanie dla krów od 3 tygodnia przed wycieleniem, gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej (amylolitycznej) gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej. W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy pobierające małe ilości paszy strukturalnej będą separowały paszę treściwą od objętościowej, co może prowadzić do kwasicy.




  • Nadmierna ilość paszy treściwej zmniejsza aktywność celulolityczną mikroflory żwacza, czyli obniża strawność włókna pasz objętościowych.

Zbyt dużo treściwej zagraża zdrowiu

Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa w żwaczu produkcję kwasu propionowego i mlekowego a obniża poziom kwasu octowego. Wpływa to na spadek zawartości tłuszczu w mleku, co może być dobrym wskaźnikiem świadczącym o nieprawidłowości żywienia. Udział pasz treściwych w stosunku do objętościowych, mierzonych w suchej masie, nie powinien przekraczać 50%. W celu zapewnienia odpowiedniego trawienia żwaczowego należy stosować typowe pasze objętościowe, tj. kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę z lucerny lub (i) z trawy, słomę w postaci sieczki 3–8 cm, a w razie potrzeby siano. Bardzo dobre właściwości mają suszone i melasowane wysłodki buraczane, stanowiące dobre źródło bezpiecznej energii (nie zakwaszają żwacza).

Zwiększenie udziału paszy treściwej, celem uzyskania odpowiedniej koncentracji składników pokarmowych wiąże się z zagrożeniem naruszenia prawidłowej struktury całej dawki, zachwianiem fermentacji w żwaczu i w rezultacie z zagrożeniami zdrowia krów.

Beata Dąbrowska

Partner serwisu