StoryEditorŻywienie krów

Pierwszy dzień zasuszenia zaczyna laktację

25.03.2019., 14:03h
Dobrej jakości kiszonka z kukurydzy ma więcej białka użytecznego dla krów niż słabej jakości sianokiszonka, dlatego tak ważny jest termin zbioru oraz zachowanie dobrych praktyk kiszonkarskich podczas ugniatania i okrywania silosu z jednoczesnym zastosowaniem preparatu do zakiszania, o czym przekonywał dr Ryszard Kujawiak, na konferencji dwumiesięcznika „Elita Dobry Hodowca”, jaka miała miejsce podczas tegorocznych targów Ferma Bydła, 16 lutego w Łodzi.

Błędy w zasuszeniu wyjdą podczas najbliższej laktacji

Dr Ryszard Kujawiak z firmy Sano podkreślił, że to jak zasuszane są krowy, ma bezpośredni wpływ na ich wydajność i zdrowotność przez najbliższy rok, dlatego pierwszy dzień zasuszenia powinniśmy traktować jak pierwszy dzień nowej laktacji, a nie końcówkę starej. Konsekwencje błędów popełnianych w zasuszeniu widoczne są przez całą najbliższą laktację, co w skrajnym przypadku może zakończyć się wybrakowaniem krowy. Zdaniem dr. Kujawiaka, wszystkie pasze objętościowe i treściwe powinny być podawane codziennie przez 365 dni w roku, gdyż żwacz nie lubi zmian. Zatem krowy zasuszone powinny dostawać te same pasze co krowy produkcyjne, ale co ważne, w zupełnie innych proporcjach.

Jeśli jakiś komponent z dawki zabierzemy, to już po 3 dniach giną mikroorganizmy, które go trawią. Natomiast po wprowadzeniu do dawki nowej paszy potrzeba znacznie dłuższego czasu, aby wykształciły się w pełni bakterie, które będą ją trawić – zapewniał dr Ryszard Kujawiak, dodając, że wycofanie z dawki dla krów zasuszonych paszy treściwej powoduje drastyczne zmniejszenie się brodawek żwaczowych, które będą potrzebowały 50–70 dni, aby wrócić do pierwotnej długości.

Dr Ryszard Kujawiak
  • Dr Ryszard Kujawiak

Jak wygląda dawka pokarmowa dla krowy zasuszonej w Sano?

W Sano Agrar Institut, gdzie średnia wydajność od krowy wynosi 12 927 kg, dawka dla krów zasuszonych, w przeliczeniu na 1 sztukę wygląda następująco: 3,5 kg słomy, 1 kg melasy, 2 l wody, 3 kg wysłodków buraczanych, 15 kg kiszonki z kukurydzy oraz 3,5 kg paszy treściwej Prela 3.5 od Sano, opracowanej specjalnie z myślą o krowach zasuszonych, zatem pasza ta zawiera jakże ważne w okresie zasuszenia sole anionowe.

Nie tylko hodowcy, jak Waldemar Plantowski, ale i mleczarze, jak Czesław Cieślak zasiedli w auli podczas konferencji
  • Nie tylko hodowcy, jak Waldemar Plantowski, ale i mleczarze, jak Czesław Cieślak zasiedli w auli podczas konferencji


Długowieczność krów zwiększa opłacalność hodowli

Podczas konferencji nie zabrakło również prelegenta z zagranicy, a był nim prof. Jelle Zijstra – ekonomista ds. produkcji mleka z Holandii, który nie tylko radził jak poprawić rentowność gospodarstw od strony organizacyjnej, ale również przedstawił obraz mleczarstwa w swoim rodzimym kraju. W Holandii gospodarstwa produkujące mleko są bardzo wyrównane. Przeciętne gospodarstwo pod względem dochodów rocznie dostarcza do mleczarni 1 mln litrów mleka, a te plasujące się w czołówce tych najbardziej dochodowych tylko o 10% więcej. Nie ma też dużych zróżnicowań ceny, gdyż najlepsze gospodarstwa pod względem dochodów osiągają cenę za litr o 20 groszy wyższą niż gospodarstwa przeciętne. Gość z zagranicy zwrócił uwagę, że dziś Holendrzy upatrują zwiększenia opłacalności produkcji mleka w poprawie wydajności życiowej, a więc przez odpowiednią genetykę i selekcję zabiegają o krowy długowieczne. Przeciętna krowa w Holandii jest dojona przez 3,6 laktacji.


Prof. Jelle Zijstra
  • Prof. Jelle Zijstra
Prezes OSM Koło Czesław Cieślak zadał pytanie profesorowi z Holandii, jak ocenia działania interwencyjnego skupu w UE, gdy w ostatnich latach były ogromne wahania cen masła oraz proszku mlecznego, a mechanizm skupu interwencyjnego temu nie zapobiegał, a nawet pogłębiał ten stan. Holender przyznał rację prezesowi Cieślakowi, a sam uważa, że skup interwencyjny robi więcej złego dla mleczarstwa niż dobrego, bo bez interwencji ceny spadałyby na krótszy okres, a skup interwencyjny tylko utrwala niskie ceny na dłużej, co zwłaszcza można było odczuć w przypadku proszku mlecznego.

Prof. Adam Traczykowski
  • Prof. Adam Traczykowski
Trzecim prelegentem był prof. Adam Traczykowski, który poruszył temat najczęściej występujących chorób krów mlecznych. Doświadczony praktyk, współpracujący z wieloma oborami, bardzo chętnie odpowiadał na pytania hodowców, które m.in. dotyczyły analizy TMR-u i kału na sitach.

Symboliczny toast mlekiem, za powodzenie nowego pisma, jakim jest „Elita Dobry Hodowca. Od lewej: Gregor Veauthier, Krzysztof Wróblewski i Adam Koziolek
  • Symboliczny toast mlekiem, za powodzenie nowego pisma, jakim jest „Elita Dobry Hodowca. Od lewej: Gregor Veauthier, Krzysztof Wróblewski i Adam Koziolek
Na koniec słuchaczom zadawano pytania dotyczące hodowli i rolnictwa, a za prawidłowe odpowiedzi byli nagradzani podarunkami od redakcji. Główni założyciele nowego dwumiesięcznika: redaktor naczelny Krzysztof Wróblewski, prezes PWR Adam Koziolek oraz redaktor naczelny niemieckiej wersji pisma Gregor Veauthier wznieśli toast mlekiem za powodzenie „Elity Dobrgo Hodowcy” na polskim rynku.

Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 08:57