r e k l a m a

Partner serwisu

Poidła na zimę

Polskie mleko
Data publikacji 18.02.2017r.

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach, zapewne w niejednej oborze spowodowała problem z nieograniczonym dostępem bydła do wody, której niedobór może powodować poważne konsekwencje produkcyjne oraz zdrowotne.

Wiele nowo powstałych obór to duże, przestronne, nieocieplone budynki o lekkiej konstrukcji, w których zimą jest dosyć chłodno. Krowom to nie przeszkadza, gdyż doskonale radzą sobie nawet w ujemnych temperaturach. Natomiast trzeba zadbać o to, by woda, którą mają w poidłach nie zamarzała, w czym mogą pomóc poidła izolowane oraz podgrzewane.

r e k l a m a

Poidła izolowane wykazują mrozoodporność nawet do -30°C. Ich działanie zbliżone jest do tego, jak działa zwykły termos. Są wykonane z tworzywa sztucznego, mają 2 ścianki, pomiędzy którymi znajduje się pianka poliuretanowa, pełniąca funkcję izolacyjną. Dzięki temu woda wewnątrz poidła nawet podczas wysokich mrozów ma temperaturę ok. 5°C. Poidło sprawdza się też latem podczas upałów, utrzymując temperaturę wody na poziomie ok. 10°C, nawet jeśli za oknem panują 30-stopniowe upały. Poidła izolowane mogą być jednokomorowe (o pojemności 25–40 l) oraz dwukomorowe (o pojemności 80–100 l). Spotykane są także czterokomorowe. Woda jest w nich automatycznie i na bieżąco uzupełniania. Zazwyczaj zaprojektowane są w ten sposób, aby zanieczyszczenia nie dostawały się do środka.

Alternatywą dla poideł izolowanych są poidła podgrzewane. Składają się one z misek oraz umieszczonych pod nimi grzałek elektrycznych. Są również wyposażone w termostat, który włącza grzałkę, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej ustalonego poziomu. Gdy temperatura powietrza wzrasta, grzałka automatycznie się wyłącza, dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że woda będzie zbyt ciepła i zaczną się w niej namnażać bakterie. Podobnie jak poidła izolowane, poidła podgrzewane mogą być jednokomorowe lub dwukomorowe. Te pierwsze przeznaczone są dla 20 krów, a drugie – dla 40 krów.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody