Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Ponad 1000 litrów mleka mniej przez błędy w odchowie jałówek

Polskie mleko
Data publikacji 08.05.2019r.

Za najważniejszy z punktu widzenia późniejszej wydajności uważany jest ten okres odchowu jałówek, w którym uzyskują masę ciała od 100 do 250 kg. Okres ten jest nazywany też przez hodowców okresem krytycznym, a popełnione w tym czasie błędy żywieniowe mogą spowodować zmniejszenie wydajności nawet do 1100 kg mleka w każdej laktacji.

Tych błędów w odchowie nie da się naprawić

Nazwanie tej części odchowu jałówek okresem krytycznym jest jak najbardziej uzasadnione, ponieważ w tym właśnie czasie następuje bardzo intensywny wzrost, rozwój i jakościowe kształtowanie się wymienia. Tkanka gruczołowa, czyli część odpowiedzialna w przyszłości za produkcję mleka, przy prawidłowym żywieniu może przyrastać 3–4 razy szybciej od pozostałych tkanek. W wymieniu zachodzi intensywny wzrost ilości komórek mlekotwórczych. 

Jeśli w tym czasie podamy nadmierne ilości paszy treściwej, zbyt dużo energii, to zamiast budowy tkanki parenchymatycznej, w wymieniu budowana będzie tkanka tłuszczowa i procesu tego nie da się odwrócić. I z tego powodu zawsze lepiej jest żywić jałówki na lekkim deficycie energetycznym. Bardzo ważne jest więc okresowe ważenie i kontrolowanie tempa wzrostu jałówek, tak by nie dopuścić do ich zatuczenia. W tym okresie dzienny przyrost masy ciała nie powinien przekraczać 800 gramów/dobę. Każde dodatkowe 100 gramów przyrostu na dobę, powoduje zmniejszenie wydajności o 1,5 kg mleka/dobę w pierwszej laktacji.


    Nieprawidłowe zbilansowanie dawki pod względem energetycznym, przy zbyt niskiej zawartości białka ogólnego, może być przyczyną znacznego obniżenia produkcji mleka w pierwszej laktacji
  • Nieprawidłowe zbilansowanie dawki pod względem energetycznym, przy zbyt niskiej zawartości białka ogólnego, może być przyczyną znacznego obniżenia produkcji mleka w pierwszej laktacji

Kiszonka z traw podstawą żywienia

W okresie krytycznym zawartość białka w suchej masie dawki pokarmowej powinna wynosić 14–15%, co odpowiada koncentracji białka w poroście pastwiskowym. Skład chemiczny zielonki pastwiskowej może być pewnym wzorcem optymalnej dawki dla tej grupy bydła. Pamiętajmy, że oparcie żywienia na kiszonce z kukurydzy, a więc paszy o dużej koncentracji energii i stosunkowo małej białka ogólnego (ok. 8–9% w suchej masie), bez dodatku pasz białkowych jest bardzo częstą i błędną praktyką w naszych oborach. Zdecydowanie lepszą, podstawową paszą objętościową jest kiszonka z traw z niewielkim dodatkiem kiszonki z kukurydzy, uzupełniana – w uzasadnionych przypadkach – mieszanką treściwą o koncentracji białka, dostosowanej do zawartości tego składnika w paszach objętościowych. 

Okres odchowu od momentu zacielenia do 4. tygodnia przed wycieleniem nie ma już tak decydującego znaczenia dla późniejszej wydajności, a błędy żywieniowe popełnione w tym czasie mogą jedynie wpływać na występowanie chorób metabolicznych po wycieleniu. 


Beata Dąbrowska
fot. Beata Dąbrowska

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a