r e k l a m a

Partner serwisu

Przegrzanie organizmu u krowy prowadzi do kwasicy

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 26.06.2019r.

W okresie wysokich temperatur, bardzo często możemy zaobserwować sytuację, gdy krowy stają się apatyczne, szybko oddychają (ponad 60 oddechów na minutę), a pod pyskiem na skutek ślinotoku widoczne są kałuże śliny. To nic innego, jak reakcja na przegrzanie organizmu.

Jak upał przyczynia się do powstawania kwasicy?

r e k l a m a

Kapanie śliny z pyska oznacza mniej śliny w żwaczu i mniejsze buforowanie jego pH. Ponadto, podczas dyszenia następuje zwiększone usuwanie dwutlenku węgla. Tym sposobem krowa pozbawia się dwuwęglanów i nie ma wówczas z czego tworzyć soli węglanowych – najważniejszego elementu buforującego śliny. Na domiar, pocenie się wyprowadza z organizmu elektrolity (potas i sód). To wszystko sprawia, że produkowana w warunkach stresu cieplnego ślina przestaje dobrze buforować żwacz.

Krowy instynktownie przestają pobierać pasze objętościowe podczas upałów

Mniej śliny, mniejsze przeżuwanie oraz utrata elektrolitów powodują, że krowy wybierają z dawki pasze treściwe. Instynktownie bowiem rezygnują z pobierania włóknistych pasz objętościowych, zawierających włókno, których trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmie. Wybieranie z dawki pasz treściwych to czynnik, który sprzyja powstawaniu subklinicznej kwasicy. Pamiętajmy, że latem sortowanie TMR-u jest bardziej prawdopodobne, z uwagi na to, że często montowane nad stołem paszowym wentylatory wysuszają mieszaninę, stwarzając właśnie większą możliwość jej sortowania.

r e k l a m a


Podczas zagrożenia wystąpienia stresu cieplnego, szczególnie zaleca się stosowanie specjalistycznych dodatków paszowych. Mogą być nimi na przykład żywe kultury drożdży, które poprawiają̨ pobranie paszy, strawność włókna oraz zapobiegają̨ kwasicom przez obniżenie kwasu mlekowego w żwaczu
  • Podczas zagrożenia wystąpienia stresu cieplnego, szczególnie zaleca się stosowanie specjalistycznych dodatków paszowych. Mogą być nimi na przykład żywe kultury drożdży, które poprawiają̨ pobranie paszy, strawność włókna oraz zapobiegają̨ kwasicom przez obniżenie kwasu mlekowego w żwaczu
Zmęczenie upałem powoduje, że krowy rzadziej podchodzą do stołu paszowego. To oznacza, że na jeden odpas jedzą więcej, co zawsze sprzyja kwasicy. W stresie cieplnym, nawet o 3 godziny dziennie, skraca się też czas leżenia krowy, a tym samym, skraca się czas przeżuwania, co również zwiększa ryzyko pojawienia się kwasicy.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody