Słoma: poprawia strukturę i zapobiega kwasicy

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 10.11.2017r.

Stabilizuje trawieniec i zapobiega kwasicy. Jako składnik dawki pokarmowej  daje uczucie sytości, wypełnienia i zaspokojenia głodu fizycznego. Piszemy tu o słomie, która stosowana przede wszystkim jako komponent TMR-u może zapewnić właściwą strukturę dawki pokarmowej dla krów.

Słoma - ważne źródło włókna


Włókno zawarte w słomie spowalnia  przechodzenie treści  pokarmowej przez żwacz, pozwala na dłuższe zaleganie masy w przedżołądkach oraz stymuluje odruch przeżuwania. Słoma w żwaczu tworzy swoistą poduszkę utrzymującą się w jego górnej części, pozwala mikroorganizmom celulolitycznym na intensywny rozwój. Zadawana krowom słoma stymuluje je również do żucia dawki i produkcji większej ilości śliny (powyżej 60 litrów na dobę). Ślina ma odczyn zasadowy i neutralnie buforuje  żwacz nie dopuszczając do jego zakwaszenia, pomimo skarmiania większej ilości pasz treściwych w dawce.

Rodzaje i zalety słomy


Najlepsza słoma pochodzi ze zbóż jarych, ponieważ cechuje się ona wyższą strawnością  oraz jest mniej porażona grzybami w porównaniu ze słomą zbóż ozimych. Najwyższą wartością pokarmową charakteryzuje się słoma jęczmienna, która ma działanie lekko zatwardzające. Z tego powodu  zalecana jest  podczas przejścia z żywienia zimowego na letnie,  w którym dominują młode, soczyste zielonki.  Jej skarmianie pozwala ograniczyć  występowanie biegunek związanych ze zmianą żywienia. Odmienne działanie wykazuje słoma owsiana, dlatego należy jej unikać przy rozpoczynaniu sezonu pastwiskowego. Właściwości zatwardzające posiadają również  słomy zbóż ozimych, szczególnie żytnia i pszenna i z tego powodu  powinny być stosowane w żywieniu krów utrzymywanych w systemie bezuwięziowym, gdzie zwierzęta są w ciągłym ruchu. Najmniej zdrewniała jest słoma owsiana, która z kolei posiada właściwości rozwalniające i dlatego bardzo dobrze nadaje się do skarmiania w oborach uwięziowych.




Stosując w żywieniu krów mlecznych słomę musimy zadbać o jej odpowiednie przechowywanie. Powinna  być  składowana w  miejscu zadaszonym, wolnym od wilgoci, ponieważ podczas przechowywania wilgotnej i brudnej słomy może nastąpić zakażenie grzybami toksynotwórczymi, wytwarzającymi groźne dla zdrowia zwierząt mikotoksyny



Główną zaletą słomy  w  żywieniu krów wysokomlecznych jest  również to, że nie jest ona nośnikiem dużych ilości łatwo dostępnej energii. Przez to jest niezastąpiona w żywieniu krów w okresie zasuszenia właściwego, czyli do 3 tygodnia przed wycieleniem.  Krowy do syta pobierają  potrzebną sucha masę z dużym udziałem słomy i jednocześnie zjadają dawkę o ograniczonej podaży energii.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu